EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

D-vitamiini-1,25-OH

S -D-1,25          KL 3163

Akkreditoitu menetelmä

Indikaatiot

Perinnöllisen riisitaudin muodot, krooniset munuaistaudit, hypo- ja hyperkalsemioiden, mm. erotusdiagnostiikka (mm. sarkoidoosi).

Näyte

1 ml seerumia (plasma ei sovellu määritykseen)
Voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä vuorokauden kuluessa. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Immunoekstraktio + immunokemiluminesenssi (CLIA) 
Menetelmä mittaa sekä D2 (ergokalsiferoli)- että D3 (kolekalsiferoli)-vitamiinin 1,25-dihydroksyloituja metaboliitteja.

Tekotiheys

Ma-pe

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

37-216 pmol/l

Tulkinta

S -D-1,25 (kalsitrioli) on biologisesti aktiivisin D-vitamiinimuoto. Sen mittaamisella on käyttöä tutkittaessa mineraaliaineenvaihduntaa ja sen häiriöitä mm. hypo- ja hyperkalsemiassa, hypo- ja hyperfosfatemiassa, munuaistaudeissa, sarkoidoosissa ja harvinaisessa D-vitamiiniresistenssissä. Matala D-vitamiinin (S -D-25, kalsidioli) taso johtaa alentuneeseen kalsiumabsorptioon suolesta. Kalsiumtason alentuminen puolestaan johtaa sekundaariseen hyperparatyreoosiin, jolloin kohonnut PTH-pitoisuus pyrkii pitämään elimistön D-1,25-vitamiinitason normaalina. D-vitamiinipuutoksesta johtuvassa kliinisessä osteomalasiassa tai riisitaudissa D-1,25-vitamiinitasot saattavat olla lähes normaalit, mutta vakavan D-vitamiinipuutoksen yhteydessä myös D-1,25-vitamiinitaso on yleensä matala. Tällöin kuitenkin D-vitamiinihoito nostaa tason nopeasti 3 - 4-kertaiseksi normaaliarvoihin nähden. Hypoparatyreoosiin ja hyperfosfatemiaan liittyy matala D-1,25-vitamiinipitoisuus. Varsinkin kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa tasot ovat myös matalat.. Hyperkalsemian ja matalan PTH:n yhteydessä korkea D-1,25- vitamiinipitoisuus viittaa ektooppiseen tuotantoon kuten esim. sarkoidoosiin. Primäärisen hyperparatyreoosin yhteydessä tavataan usein lievästi kohonneita pitoisuuksia, mikäli D-25-tasot ovat riittävät. D-vitamiiniresistenssissä 1,25-vitamiinitaso on korkea. D-vitamiinista riippuvaisessa riisitaudin tyyppi 1:ssä munuaisten 1-hydroksylaatio ei toimi normaalisti ja 1,25-vitamiinitaso on matala. Matalia tasoja tavataan myös useissa hyperfosfatuurisen hypofosfatemian muodoissa.

Tiedustelut

kemisti Hannakaisa Jaatinen
etunimi.sukunimi@medix.fi
Päivitetty: 07.02.2017
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2017