EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Flekainidi

S -Flekain          KL 3702

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Flekainidihoidon seuranta.
Flekainidi on I C -luokan rytmihäiriölääke, joka estää natriumin nopean virtauksen solun sisään ja hidastaa johtumisnopeutta sydämen kaikissa osissa. Sitä käytetään kammioperäisissä rytmihäiriöissä.
Flekainidi imeytyy hyvin suun kautta annettuna. Biologinen hyötyosuus on 70 ± 11 %. Huippupitoisuus plasmassa saavutetaan 2-3 tunnissa lääkkeen nauttimisesta. Flekainidista sitoutuu plasman proteiineihin noin 50 %. Sen jakautumistilavuus on noin 5 l/kg. Suurin osa flekainidiannoksesta metaboloituu maksassa, ja noin 30 % annoksesta erittyy muuttumattomana virtsaan. Metaboliiteilla ei ole merkittävää antiarytmistä vaikutusta. Eliminaation puoliintumisaika on 11 ± 3 tuntia, ja se on pidentynyt kirroosissa, uremiassa ja sydämen vajaatoiminnassa. Se ei ole annoksesta riippuvainen. Vakiintunut taso saavutetaan 3-5 vuorokaudessa.
Vaikeat munuais- ja maksasairaudet vaikuttavat flekainidin metaboliaan. Iäkkäillä henkilöillä eliminaatio voi olla hidastunut. Yhteisvaikutukset farmakokineettisellä ja farmakodynaamisella tasolla (rytmihäiriöt) yleisiä.

Näyte

3 ml seerumia. Ei geeliputkeen.  Lähetteeseen merkitään potilaan käyttämä muu lääkitys. Näyte otetaan lääkehoidon rutiiniseurannassa ennen seuraavaa annosta.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy huoneenlämmössä ainakin 5 vrk. Pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Nestekromatografinen (LC).

Tekotiehys

1 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

6

Viitearvot ja tulkinta

Terapeuttisena alueena pidetään 0.4-2.1 µmol/l (0.2-1 mg/l).
Yli 1.5 µmol/l (0.7 mg/l) pitoisuuksilla lisääntyvät sydämeen kohdistuvat haittavaikutukset.

Tiedustelut

kemisti Antti Leinonen
antti.leinonen@medix.fi

Kirjallisuus

Brunton LL, Lazo JS, Parker KL, toim. Goodman & Gilman's The pharmacological basis of therapeutics. 11. painos. New York: McGraw-Hill, 2005.
Straka RJ, Hoon TJ, Lalonde RL, Pieper JA, Bottorff MB. Liquid chromatography and fluorescence polarization immunoassay methods compared for measuring flecainide acetate in serum. Clin Chem 1987;33:1898-900.
Päivitetty: 05.01.2015
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2017