EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Homokysteiini

P -Hcyst          KL 1867

Indikaatiot

Koronaaritaudin ja muiden ateroskleroottis-tromboottisten sairauksien riskin arviointi. B6- ja B12-vitamiinin sekä foolihapon puutteen osoittaminen ja hoidon seuranta.

Näyte

1 ml (minimi 0.4 ml) EDTA- (tai hepariini-) plasmaa. Ei geeliputkeen. Kylmänäytteenotto ja plasma  erotetetaan kylmässä 30 minuutin kuluessa näytteenotosta, koska punasoluista vapautuu homokysteiiniä. Huoneenlämmössä kokoverinäytteenä seisotettaessa homokysteiinipitoisuus kohoaa noin 10 % tunnissa. Seeruminäytteessä tulos on noin 8-10% korkeampi.

Säilytys ja lähetys

Säilytys jääkaapissa 2 - 3 vrk. Lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Chemiluminescent Microparticle Immunoassay (CMIA)

Tekotiheys

Ma - la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

5.0 - 15  umol/l

Tulkinta

Naisilla tasot ovat noin 2 - 3 umol/l alemmat kuin miehillä. Pitoisuudet nousevat iän myötä. Homokysteiinitason perusteella hyperhomokysteinemia voidaan jakaa kolmeen luokkaan:

lievästi kohonnut         15 - 29 umol/l
selvästi kohonnut   30 - 100umol/l
vahvasti kohonnut yli   100umol/l

Homokysteiinitasot nousevat foolihapon, B12-vitamiinin tai B6-vitamiinin puutostiloissa. Plasman homokysteiinitasoihin vaikuttavat sekä geneettiset että ravitsemukselliset tekijät. Perinnöllisistä muutoksista tavallisimmat ovat kystationini beetasyntaasi-geenin mutaatiosta johtuva entsyymipuutos ja mutaatio 5,10-metyleenitetrahydrofolaatti reduktaasin geenissä (B -MTHFR-D KL 6031).
Munuaistaudeissa homokysteiiniä saattaa kertyä verenkiertoon huonontuneen munuaisfunktion seurauksena. Lääkeaineista mm. metotreksaatti, fenytoiini, karbamatsepiini ja typpioksidi saattavat nostaa homokysteiinitasoja.

Tiedustelut

kemisti Heidi Nousiainen
heidi.nousiainen@medix.fi

Kirjallisuus

Päivitetty: 08.03.2016
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2018