EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Allergeeni, IgE vasta-aineet, yksittäiset allergeenit

S -AllIgE          KL 3836   (tilatessa käytä alla
                          olevia ATK numeroita)

Akkreditoitu menetelmä, mukautuva pätevyysalue.
Alihankittavat menetelmät akkreditoitu tekopaikassa.

HUOM allergeenikomponentit/ rekombinanttiallergeenit

Katso: Allergeenikomponentti, IgE vasta-aineet

Näyte

Itsetehtävät allergeenit (ei tähteä ATK-numerossa):
1 ml seerumia / 10 allergeenia. Minimimäärä yhdelle testille on 250 µl, jokaista lisätestiä varten tarvitaan 40 µl seerumia.

Alihankittavat allergeenit (tähdellä * merkityt):
400 µl seerumia / allergeeni, jokaista allergeenia varten oma putki.
    
 
  

ATK nro LyhenneKoodiAllergeeni 
   
  Ruohot/kukat
5439*S -AhosuoEw18Ahosuolaheinä 
5494*S -AtrifiEw3Kolmiliuskatuoksukki (Ambrosia trifida)
5447*S -BahiahEg17Bahiaheinä 
5053S -EngrahEg5Englanninraiheinä 
5462*S -FracanEw4Franseria acanthicarpa
5464*S -HeinäkEg204Heinäkaura 
5073*S -HeinärEw9Heinäratamo 
5471*S -IivaEw16Iiva 
5074*S -JauhsaEw10Jauhosavikka 
5478*S -JohnsoEg10Johnsonheinä 
5101*S -JärvirEg7Järviruoko 
5054*S -KarvmeEg13Karvainen mesiheinä 
5230*S -KaurspEg14Kaura (siitepöly) 
5492*S -KesäsyEw17Kesäsypressi 
5102S -KoiheiEg3Koiranheinä 
5307*S -KoiruoEw5Koiruoho
5075*S -KultapEw12Kultapiisku 
5506*S -LupiinEw207Lupiini 
5508*S -MaisheEg202Maissi (heinä)
5509*S -MaltsaEw15Maltsa 
5523*S -MuuriyEw21Muuriyrtti, Parietaria judaica
5002S -NiitnuEg8Niittynurmikka 
5076*S -NokkonEw20Nokkonen 
5042S -NurnatEg4Nurminata 
5219*S -NurpunEg16Nurmipuntarpää 
5231*S -OhraspEg201Ohra (siitepöly) 
5519*S -OtakilEw11Otakilokki 
5524*S -ParoffEw19Parietaria officinalis 
5006S -PujoEw6Pujo 
5130*S -PäivkEw7Päivänkakkara 
5544*S -RantavEg70Rantavehnä 
5055*S -RuisspEg12Ruis (siitepöly) 
5555*S -RuokohEg71Ruokohelpi 
5103*S -RönsyrEg9Rönsyrölli 
5559*S -SappirEw13Sappiruoho 
5563*S -SaunakEw206Saunakukka (kamomilla)
5570*S -SuolahEg203Suolaheinä 
5001S -TimoteEg6Timotei 
5580*S -TuokamEw2Tuoksukki (Ambrosia psilostachya)
5056*S -TuoksiEg1Tuoksusimake 
5579*S -TuoksuEw1Tuoksukki (Ambrosia elatior)
5587*S -VarvheEg2Varvasheinä 
5043*S -VehnspEg15Vehnä (siitepöly) 
5104*S -VihnkaEg11Vihneetön kattara 
5131*S -VoikukEw8Voikukka 
5588*S -VrevonEw14Viherrevonhäntä 
  
 Puut
5301*S -AkaasiEt19Akaasia 
5440*S -AmbrapEt211Ambrapuu, Liquidambar styraciflua
5455*S -DougkuEt207Douglasinkuusi 
5459*S -EukalyEt18Eukalyptus (puu) 
5044S -HaapaEt14Haapa 
5470*S -HevoskEt203Hevoskastanja 
5474*S -ItalsyEt23Italiansypressi 
5143S -JalavaEt8Jalava 
5481*S -KajepuEt21 Kajeputpuu
5488*S -KastanEt206Kastanja (puu)
5490*S -KasuarEt73Kasuariina 
5144*S -KatajaEt6Kataja 
5003S -KoivuEt3Koivu 
5257*S -KuusiEt201Kuusi 
5004S -LeppäEt2Leppä 
5503*S -LikustEt210Likusteri (puu)
5432*S -LehmusEt208Metsälehmus
5513*S -MezquiEt20Mezquitepensas
5517*S -MustasEt205Mustaselja 
5145S -MäntyEt16Mänty 
5005S -PajuEt12Paju 
5532*S -PekaanEt22Pekaanipähkinä (Hikkoripuu)
5613*S -PinradEt213Pinus radiata (montereynmänty)
5538*S -PuistoEt11Puistoplataani 
5146*S -PyökkiEt5Pyökki 
5081S -PähpenEt4Pähkinäpensas 
5546*S -RohtokEt6Rohtokataja 
5147*S -SaarniEt15Saarni 
5148*S -SakspäEt10Saksanpähkinä 
5564*S -SetriEt212Setripuu 
5568*S -SugiEt17Sugi (Japanin punasetri)
5661*S -SypresEt222Sypressi 
5082S -TammiEt7Tammi 
5149*S -VaahteEt1Vaahtera 
5584*S -ValkomEt70Valkomulperi 
5585*S -ValkopEt209Valkopyökki 
5518*S -ÖljypuEt9Öljypuu 
 
 Eläimet,epiteeli ja höyhenet
5217*S -AavhieEe209Aavikkohiiri /gerbiili (epiteeli)
5062*S -AnkhöyEe86Ankka (höyhenet) 
5225*S -ChinchEe208Chinchilla (epiteeli) 
5463*S -FrettiEe217Fretti (epiteeli)
5045S -HamsteEe84Hamsteri (epiteeli) 
5063*S -HanhöyEe70Hanhi (höyhenet) 
5010S -HevoneEe3Hevonen (hilse) 
5469*S -HevossEe205Hevosen seerumiproteiinit
5089*S -HiirvpEe72Hiiren virtsaproteiinit
5228S -HiiriEe88Hiiri (epiteeli/proteiini) 
5064*S -KalhöyEe89Kalkkuna (höyhenet) 
5065*S -KanahöEe85Kana (höyhenet) 
5271*S -KanaseEe219Kanan seerumiproteiinit
5306*S -KanarhEe201Kanarialintu (höyhenet) 
5033S -KaniepEe82Kani (epiteeli) 
5485*S -KaniseEe206Kanin seerumiproteiinit
5486*S -KaniviEe211Kanin virtsaproteiinit
5216*S -KettepEe210Kettu (epiteeli) 
5007S -KissaEe1Kissa (hilse) 
5009S -KoiraEe5Koira (hilse) 
5339*S -KyyhhöEe215Kyyhkynen (höyhenet) 
5090*S -KyyhulEe7Kyyhkysen ulosteet 
5091*S -LammepEe81Lammas (epiteeli) 
5011S -LehmäkEe4Lehmä (hilse)
5012S -MarsuEe6Marsu (epiteeli) 
5514*S -MetsäkEe216Metsäkauris (epiteeli)
5215*S -MinkkiEe203Minkki (epiteeli)
5227*S -NaudsaEe204Naudan seerumialbumiini, nBos d 6
5226*S -PapuhöEe213Papukaija (höyhenet) 
5061*S -PeiphöEe214Peippo (höynenet) 
5332*S -PoroepEe202Poro (epiteeli) 
5094*S -RottvpEe74Rotan virtsaproteiini
5092S -RottaEe87Rotta (epiteeli/proteiini) 
5229*S -SikavpEe212Sian virtsaproteiinit 
5034*S -SikaepEe83Sika (epiteeli) 
5096*S -UnduloEe77Undulaatin ulosteet 
5047*S -UndhöyEe78Undulaatti (höyhenet) 
5100*S -VuohepEe80Vuohi (epiteeli) 
 
 Ruoka-aineet
5211*S -AnanasEf210Ananas 
5250*S -AnisEf271Anis 
5441*S -AnjoviEf31Anjovis (sardeli)
5442*S -AnkeriEf264Ankerias 
5049S -AppelsEf33Appelsiini 
5212*S -AprikoEf237Aprikoosi 
5443*S -ArabikEf297Arabikumi (E414)
5152*S -AvocadEf96Avokado 
5448*S -BambuEf51Bambu verso
5036S -BanaanEf92Banaani 
5249*S -BasilkEf269Basilika 
5449*S -BataatEf54Bataatti 
5153*S -BelaglEf77Beeta-laktoglobuliini 
5384*S -CaspähEf202Cashewpähkinä (acajoupähkinä)
5207*S -ChilipEf279Chilipippuri 
5205*S -CurrSaEf281Curry (Santa Maria)
5458*S -EtanaEf314Etana 
5460*S -FenkolEf276Fenkoli (tuore)
5327*S -FenksiEf219Fenkolinsiemen 
5461*S -FoxtaiEf56Foxtail millet (Hirssi)
5120S -GluteiEf79Gluteeni 
5236*S -GreippEf209Greippi 
5305*S -GuarkuEf246Guarkumi 
5387*S -GuavaEf292Guava 
5083S -HasspäEf17Hasselpähkinä 
5245*S -HeraEf236Hera 
5467*S -HeralEf236Hera, lampaan
5276*S -HerksiEf212Herkkusieni 
5020S -HerneEf12Herne 
5242*S -HirssiEf55Hirssi 
5253*S -HirvliEf285Hirvenliha 
5154*S -HummerEf80Hummeri 
5329*S -HunajaEf247Hunaja 
5206*S -InkiväEf270Inkivääri 
5475*S -JapmilEf57Japanese millet, hirssi 
5476*S -JapmakEf50Japanin makrilli
5477*S -JleippEf296Johanneksenleipäpuun hedelmä (E410)
5155*S -JuusChEf81Juusto (cheddar) 
5156*S -JuusHoEf82Juusto (home) 
5157S -KaakaoEf93Kaakao 
5241*S -KaaliEf216Kaali 
5479*S -KahviEf221Kahvi 
5480*S -KahvihEf309Kahviherne 
5015S -KalatuEf3Kala (turska) 
5348*S -KalkliEf284Kalkkunanliha 
5482*S -KalmarEf258Kalmari 
5721*S -KamsimEf338Kampasimpukka 
5651*S -KampelEf337Kampela 
5158*S -KanaliEf83Kananliha 
5620*S -KananmEf245Kananmuna (valkuainen ja keltuainen)
5204*S -KaneliEf220Kaneli 
5484*S -KaniliEf213Kanin liha
5487*S -KarambEf295Karambola 
5248*S -KardemEf267Kardemumma 
5330*S -KarhvaEf211Karhunvatukka 
5653*S -KarpunEf340Karmiininpunainen E120
5636*S -KarpalEf341Karpalo 
5119*S -KaseiiEf78Kaseiini 
5489*S -KastarEf299Kastanja (ruoka)
5068S -KatkarEf24Katkarapu 
5019S -KauraEf7Kaura (jauho) 
5491*S -KeimaiEf231Keitetty maito
5121S -KiiviEf84Kiivi
5280*S -KirsikEf242Kirsikka 
5669*S -KonalbEf323Konalbumiini 
5084S -KookpäEf36Kookospähkinä 
5657*S -KorianEf317Korianteri 
5254*S -KukkakEf291Kukkakaali 
5310*S -KuminaEf265Kumina 
5498*S -KumturEf307Kummeliturska 
5208*S -KurkkuEf244Kurkku 
5349*S -KurpitEf225Kurpitsa 
5499*S -KurpsiEf226Kurpitsansiemen 
5500*S -LaakerEf278Laakerinlehti 
5159*S -LammliEf88Lampaanliha 
5501*S -LangusEf304Langusti (Palinurus spp)
5502*S -LehtisEf215Lehtisalaatti 
5160*S -LeihiiEf45Leivinhiiva 
5504*S -LimettEf306Limetti 
5505*S -LinssiEf235Linssi 
5069S -LohiEf41Lohi 
5689*S -LupsieEf335Lupiininsiemen 
5275*S -LuumuEf255Luumu 
5041S -MaapähEf13Maapähkinä 
5046S -MaissiEf8Maissi 
5014S -MaitoEf2Maito 
5678*S -MakapäEf345Makadamiapähkinä 
5312*S -MakrilEf206Makrilli 
5161*S -MallasEf90Mallas 
5223*S -MandarEf302Mandariini (klementiini) 
5162*S -MangoEf91Mango 
5163S -MansikEf44Mansikka 
5085S -MantelEf20Manteli 
5278*S -NeilikEf268Mausteneilikka 
5662*S -MaupipEf339Maustepippuri
5512*S -MegrimEf311Megrim, Lepidorhombus whiffiagonis
5422*S -MeiramEf274Meirami 
5164*S -MeloniEf87Meloni 
5728*S -AhvenmEf410Meriahven 
5515*S -MiekkaEf312Miekkakala 
5720*S -MinttuEf332Minttu 
5516*S -MunakoEf262Munakoiso 
5165S -MunakeEf75Munankeltuainen 
5013S -MunavaEf1Munanvalkuainen 
5377*S -MuskotEf282Muskottipähkinä 
5222*S -MustapEf280Mustapippuri 
5679*S -MustekEf59Mustekala 
5274*S -MustikEf288Mustikka 
5116*S -NaudliEf27Naudanliha
5018S -OhraEf6Ohra (jauho) 
5050S -OmenaEf49Omena 
5252*S -OreganEf283Oregano 
5375*S -OsteriEf290Osteri 
5388*S -PapaijEf293Papaija 
5122S -PaprikEf218Paprika 
5086S -ParapäEf18Parapähkinä 
5525*S -ParsaEf261Parsa 
5526*S -ParsakEf260Parsakaali 
5389*S -PassheEf294Passiohedelmä 
5421*S -PekpähEf201Pekaanipähkinä 
5376*S -PellsiEf333Pellavansiemen 
5533*S -PeltonEf310Peltonätkelmä 
5166S -PersikEf95Persikka 
5167*S -PersilEf86Persilja 
5535*S -PersimEf301Persimoni (kaki)
5168S -PerunaEf35Peruna 
5182*S -PinaatEf214Pinaatti 
5648*S -PinsieEf253Pinjansiemen 
5247*S -PistaaEf203Pistaasi (manteli) 
5117S -PorkkaEf31Porkkana 
5637*S -PunajuEf319Punajuuri 
5333*S -PunakaEf254Punakampela 
5169S -PäärynEf94Päärynä
5078*S -RakuunEf272Rakuuna 
5545*S -RapsiEf316Rapsi 
5635*S -RapuEf320Rapu 
5114S -RiisiEf9Riisi
5420*S -RohtolEf275Rohtoliperi 
5548*S -RuijanEf303Ruijanpallas 
5017S -RuisEf5Ruis (jauho) 
5557*S -RuusukEf217Ruusukaali 
5273*S -RuusumEf330Ruusunmarja 
5682*S -SahramEf331Sahrami
5234*S -SaksprEf256Saksanpähkinä 
5558*S -SalkopEf287Salkopapu 
5560*S -SardiiEf308Sardiini (Sardina pilchardus)
5561*S -SardijEf61Sardiini (Sardinops melanosticta)
5562*S -SarviaEf305Sarviapila 
5170S -SeessiEf10Seesaminsiemen 
5652*S -SeitiEf413Seiti 
5171*S -SellerEf85Selleri 
5172*S -SikaliEf26Sianliha 
5315*S -SilliEf205Silli 
5566*S -SimpukEf207Simpukka 
5173*S -SinappEf89Sinappi 
5071S -SinisiEf37Sinisimpukka 
5174*S -SipuliEf48Sipuli 
5209S -SitruuEf208Sitruuna 
5035S -SoijapEf14Soijapapu 
5379*S -SokjusEf227Sokerijuurikkaansiemen 
5571*S -TaatelEf289Taateli 
5338*S -TaimenEf204Taimen (kirjolohi) 
5572*S -TammanEf286Tammanmaito 
5175*S -TaskurEf23Taskurapu 
5115S -TattarEf11Tattari 
5573*S -TeeEf222Tee 
5575*S -TilliEf277Tilli 
5080*S -TimjamEf273Timjami 
5176S -TomaatEf25Tomaatti 
5072S -TonnikEf40Tonnikala 
5576*S -TraganEf298Tragantti (kumi)
5582*S -UnikonEf224Unikonsiemen 
5680*S -VadelmEf343Vadelma 
5177*S -ValkpaEf15Valkoinen papu 
5178*S -ValksiEf47Valkosipuli 
5673*S -WallpiEf415Walleye pike (valkosilmäkuha)
5586*S -VaniljEf234Vanilja 
5016S -VehnäEf4Vehnä (jauho) 
5677*S -VesimeEf329Vesimeloni 
5340*S -ViherpEf263Viherpippuri 
5589*S -VihrpaEf315Vihreä papu
5235*S -ViinirEf259Viinirypäle 
5590*S -VuomaiEf300Vuohenmaito 
    
 Pölypunkit
5021S -AcsiroEd70Acarus siro(varastopunkki)
5450*S -BlomiaEd201Blomia tropicalis (varastopunkki)
5025S -DFarinEd2Dermatophagoides farinae
5181*S -DMicroEd3Dermatophagoides microcereas
5024S -DPteroEd1Dermatophagoides pteronyssinus
5150*S -EMayneEd74Euroglyphus maynei
5237S -GDomesEd73Glycophagus domesticus(varastopunkki)
5022S -LDestrEd71Lepidoglyphus destructor(varastopunkki)
5023S -TPutreEd72Tyrophagus putrescentiae (varastopunkki)
   
 Kotipöly
5321*S -KpöGrLEh1Greer Labs Inc.
5213*S -KpöHoSEh2Hollister-Stier Labs
  
 Hyönteiset
5454*S -DolicaEi5Ampiaisen myrkky  (Dolichovespula arenaria)
5141*S -Ampi77Ei77Ampiaisen myrkky (Polistes dominulus)
5029S -AmpimyEi3Ampiaisen myrkky (Vespula spp.) 
5578*S -BerbeeEi76Berlin beetle
5238*S -HerhmyEi75Herhiläisen myrkky
5468*S -Herhm1Ei2Herhiläisen myrkky (Dolichovespula maculata)
5522*S -HevkärEi204Hevoskärpänen (paarma)
5030*S -HyttynEi71Hyttynen 
5258*S -JauhokEi203Jauhokoisa 
5269*S -JyväkäEi202Jyväkärsäkäs 
5140*S -KimmyrEi205Kimalaisen myrkky 
5493*S -KoiperEi8Koiperhonen 
5028S -MehimyEi1Mehiläisen myrkky 
5536*S -PolistEi4Polistes spp (paperiampiaisen myrkky)
5270*S -SursäTEi73Surviaissääsken toukka 
5126*S -TorakkEi6Torakka (russakka) 
5567*S -TulimuEi70Tulimuurahainen 
   
 Homesienet ym
5452*S -AcrKilEm202Acremonium kiliense (Ceph. acremonium)
5058S -AltAltEm6Alternaria alternata (A. tenuis)
5027S -AspFumEm3Aspergillus fumigatus
5446*S -AspergEm207Aspergillus niger
5319S -AspVerEGm25Aspergillus versicolor
5105S -AurPulEm12Aureobasidium pullulans
5106*S -BotCinEm7Botrytis cinerea
5107S -CanAlbEm5Candida albicans
5320S -ChaGloEm208Chaetomium globosum
5591*S -CladClEGm26Cladosporium cladosporioides
5026S -CladHeEm2Cladosporium herbarum
5108*S -CurlunEm16Curvularia lunata
5109*S -EpiPurEm14Epicoccum purpurascenes
5110S -FusMonEm9Fusarium moniliforme
5383*S -HelspoEm8Helminthosporium halodes
5077*S -MalaseEm227Malasezzia spp.
5112S -MucRacEm4Mucor racemosus
5534*S -PenicfEm209Penicillium frequentans
5059S -PenChrEm1Penicillium notatum
5592*S -PenSppEGm27Penicillium spp
5118S -PhomBeEm13Phoma betae
5032S -PitOrbEm70Pityrosporum orbiculare
5123*S -RhNigEm11Rhizopus nigricans
5322S -SacRecEGm22Saccharopolyspora rectivirgula (Micropolyspora faeni)
5324S -StAtraEGm24Stachybotrus atra (versum)
5649*S -StentAEm80Staphylococcal enterotoxin A
5650*S -StentBEm81Staphylococcal enterotoxin B
5437*S -SteBotEm10Stemphyllium botryosum
5325*S -TheVulEGm23Thermoactinomyces vulgaris 
5125S -TriVirEm15Trichoderma viride
5239*S -TriRubEm205Trichopython rubrum
5577*S -TrichpEm203Trichosporon pullulans
5581*S -UlocchEm204Ulocladium chartarum
5583*S -UstilnEm201Ustilago nuda/tritici
  
 Työperäiset allergeenit
5347*S -AbatppEk212Abatsi (puupöly) 
5302*S -AlfamyEk87Alfa-amylaasi 
5256*S -AlkalaEk205Alkalase (tuotenimi) 
5326*S -AurkusEk84Auringonkukan siemen 
5451*S -BromelEk202Bromelin k202*
5052*S -EtylokEk78Etyleenioksidi 
5040S -FormalEk80Formaldehydi (formaliini)
5129*S -FtaalhEk79Ftaalihappoanhydridi 
5039*S -HDIIgEk77HDI (Heksametyleeni-di-isosyanaatti) 
5428*S -HHPAIgEk209Heksahydroftaalihappoanhydridi
5221*S -IspaghEk72Ispaghula (esim.Vi-Siblin)
5132*S -KloramEk85Kloramiini T 
5031S -LateksEk82Lateksi (luonnonkumi) 
5277*S -LimoviEk81Limoviikuna  
5311*S -LuonnsEk74Luonnonsilkki 
5511*S -MaxataEk204Maxatase (tuotenimi) 
5038*S -MDIIgEk76MDI (Difenyylimetaani-di-isosyanaatti) 
5429*S -MTHPIgEk211Metyylitetrahydroftaalihappoanhydridi 
5255*S -PapaiiEk201Papaiini 
5313*S -PuuvsiEk83Puuvillansiemen 
5334*S -RisiinEk71Risiininsiemen 
5335*S -SavinaEk206Savinase (tuotenimi) 
5037*S -TDIIgEk75TDI (Tolueeni-di-isosyanaatti) 
5133*S -TrimeaEk86Trimellitiinianhydridi (TMA)
5317*S -VihkapEk70Vihreä kahvipapu 
5318*S -VillisEk73Villisilkki 
 
 Parasiitit
5445*S -AscariEp1Ascaris (suolinkainen)
5456*S -EchinoEp2Ekinokokki
5569*S -SmatoEp4Sukkulamato 
  
   Lääkeaineet
5218S -AmokIgEc6Amoksisilliini 
5246*S -AmpiIgEc5Ampisilliini 
5594*S -ChlorhEc8Chlorhexidine 
5436*S -GelatEc74Gelatiini
5134*S -InsuhuEc73Insuliini (humaani) 
5472*S -InsulnEc71Insuliini (naudan)
5473*S -InsulsEc70Insuliini (sian)
5346*S -CefacEc7Kefaklori 
5647*S -MorphiEc260Morphine 
5137S -GPenIgEc1Penisilliini G 
5139S -VPenIgEc2Penisilliini V 
5337*S -SuxamtEc202Suxamthonium (succinylcholine) 
  
 Sekalaiset
5444*S -ArtemsEo202Artemia salina (kalanruoka)
20429*S -Ro214Eo214CCD;MUXF3, Bromelin 
5453*S -DaphniEo207Daphnia (kalanruoka)
5739*S -PunlihEo215Gal-alpha-1,3-Gal, Tyroglobuliini, punainen liha 
5180*S -PumpulEo1Pumpuli (puuvilla) 
5336*S -SpermEo70Siemenneste 
5574*S -TetramEo203Tetramin (kalanruoka)
5259*S -TupaklEo201Tupakanlehti 
  

Indikaatiot

Atooppisen yliherkkyyden osoittaminen.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Immunofluorometrinen. Phadia ImmunoCAP.
Tähdellä (*) merkityt ovat alihankintatutkimuksia

Tekotiheys

Ma-pe

Vastausaika (arkipäivää)

Itsetehtävät 1 - 2 työpäivää.  Alihankittavat tutkimukset ovat valmiita noin viikossa.

Viitearvot

Allergialuokka  kU/l                
0alle 0.35    Vasta-aine pitoisuus terveiden vaihteluvälillä; ei sulje pois atooppista allergiaa
10.35 - 0.69  Vasta-aineita vähän; herkistymistä syytä epäillä.
20.70 - 3.5    Vasta-aineita kohtalaisesti; herkistyminen todennäköinen.
33.6 - 17    Vasta-aineita runsaasti; herkistyminen ilmeinen.
418 - 50    Sitä ilmeisempi, mitä suurempi on vasta-ainepitoisuus.
551 - 100    Sitä ilmeisempi, mitä suurempi on vasta-ainepitoisuus.
6yli 100Sitä ilmeisempi, mitä suurempi on vasta-ainepitoisuus.
 

Tulkinta

Allergeenikomponenttien proteiiniryhmät ja niiden kliininen merkitys:
PR-10 proteiinit ovat lämpölabiileja proteiineja, joiden allergeenisuus häviää keitettäessä. Aiheuttavat useimmiten lieviä suuoireita. Hedelmien ja vihannesten kohdalla usein oireiden aiheuttajia Pohjoismaissa.
LTP proteiinit (lipidien kuljetusproteiinit) ovat lämpöstabiileja proteiineja, jotka aiheuttavat oireita myös keitettyinä. Aiheuttavat lievien oireiden lisäksi myös vakavia oireita. Hedelmien ja vihannesten kohdalla usein oireiden aiheuttajia Etelä-Euroopassa.
Varastoproteiinit ovat lämpöstabiileja proteiineja, jotka aiheuttavat oireita myös keitettyinä. Aiheuttavat usein vakavia oireita.

Eläinten epiteelit: Potilaalla on tavallisesti useita eläinherkkyyksiä, mikä saattaa johtua ristiinreagoinnista.

Etyleenioksidi: Dialyysipotilaat ovat riskiryhmä, joka voi herkistyä etyleenioksidille.

Heinien siitepölyt: Ristiinreagoinnista johtuen tutkimus esimerkiksi timoteilla antaa usein samankaltaisen tuloksen kuin muut ryhmän allergeenit. S -Hein1Ry, heinäryhmä (gx1) tutkimus on hyvä vaihtoehto yksittäisille S -AllIgE tutkimuksille.

Homesienet: Homesienen itiöitä on ilmassa runsaasti kaikkialla riippuen vuodenajasta. Tutkimuksia on käytetty muun muassa lasten homeastman diagnostiikassa. S -Home1Ry, homeryhmä (mx1) tutkimus on hyvä vaihtoehto yksittäisille S -All-IgE tutkimuksille.

Hyönteisten myrkyt: Vasta-aineiden löytyminen osoittaa herkistymistä, mutta ei luotettavalla tavalla ennusta vaarallisia yleisreaktioita. Positiivinen tulos (herkistyminen) saadaan varmimmin esille 1 - 6 kuukautta reaktion jälkeen.

Lehtipuiden siitepölyt: Ristiinreagoinnista johtuen tutkimus esimerkiksi koivulla antaa useimmiten samankaltaisen tuloksen kuin leppä ja pähkinäpensas. Samasta syystä koivun siitepölylle herkät potilaat ovat usein myös herkkiä hedelmien, vihannesten, juuresten, pähkinöiden ja mausteiden allergeeneille. Epäiltäessä muuta kuin koivuallergiaa S -Puu5Ry, puuryhmä (tx5) on hyvä vaihtoehto yksittäisille S -AllIgE tutkimuksille (ei sisällä koivua).

Kumi: Kumiallergia on yleensä IgE-välitteinen, jolloin IgE-luokan vasta-aineita on usein havaittavissa, tosin ei aina. Jos taustalla on IV-tyypin allergia, sen toteamiseen tarvitaan epikutaani-ihokoe.

Maapähkinä:
Maapähkinästä saa allergiaoireita noin 1% väestöstä. Oireiden vakavuus vaihtelee suuresti lievistä suuoireista yleisreaktioihin ja jopa anafylaksiaan.  On havaittu että oireiden vakavuus riippuu siitä, mitä pähkinän rakenneosaa kohtaan vasta-aineet ovat muodostuneet. Tavallisimmin allergikon vasta-aineet tunnistavat maapähkinän komponenttia Ara h8  (f352). Tällöin kyseessä on koivuallergikoilla yleisesti esiintyvä lähinnä lieviä suuoireita aiheuttava koivun Bet v1 komponenttiin sitoutuvien vasta-aineiden ristireaktio. Sen sijaan vasta-aineet maapähkinän muita komponentteja, Ara h1 (f422), h2 (f423), h3 (f424) ja h9(f427), vastaan aiheuttavat toisinaan vakavampia oireita.
Yleensä potilaasta on suositeltavaa ensin tutkia yleiset maapähkinäallergeenit (f13) ja käyttää spesifisiä komponenttitutkimuksia todetun allergian merkityksen selvittelyyn.

Mykerökukkaisten siitepölyt: Ristiinreagoinnista johtuen pujo antaa usein samankaltaisen tuloksen kuin päivänkakkara, voikukka tai krysanteemi. Pujo on heimon ainoa tuulipölyttäjä.

Penisilliinit: Ristiinreagoinnista johtuen Penisilliini V -tutkimus on yleensä riittävä. Viitearvoalueella oleva tulos ei varmuudella osoita, että potilas sietää penisilliiniä. Positiivinen tulos (herkistyminen) saadaan varmimmin esille 1 - 6 kuukautta yleisreaktion jälkeen.

Punkit: Ristiinreagoinnista johtuen pölypunkki- (Dermatophagoides) lajit antavat yleensä samankaltaisen tuloksen. Muun muassa maanviljelijät saattavat herkistyä varastopunkeille.

Ruoka-aineet
: Ruoka-aineallergioiden selvittelyyn ihokokein ja laboratoriotutkimuksin liittyy useita vaikeuksia ja tuloksia on tulkittava varoen. Pikkulapsilla (alle 2-vuotiailla) tavataan usein lievästi kohonneita epäspesifejä S -AllIgE -arvoja. Toisaalta pikkulapsilla esiintyy myös ei-IgE-välitteisiä ruokayliherkkyyksiä, joissa S -AllIgE -tulokset ovat negatiivisia.
Ruokaerittely, S -Ruok5Er,  (fx5) on hyvä vaihtoehto eriteltäessä pikkulasten yleisimpiä IgE-välitteisiä ruoka-aineallergioita.
Ristiinreagoinnista johtuen koivun siitepölylle herkillä potilailla on usein lieväoireisia hedelmä-, vihannes-, juures-, pähkinä- ja mausteherkkyyksiä, jotka ovat havaittavissa myös S -AllIgE -tutkimuksilla. Eräiden tutkimusten toimivuus on epävarmaa, esimerkiksi appelsiini mittaa ristiinreagoinnista johtuen paremminkin koivu- kuin appelsiiniherkkyyttä.
  

Tiedustelut

kemisti Arto Katajamäki
arto.katajamaki@medix.fi
Päivitetty: 02.05.2017
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2017