EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Kadmium

B -Cd           KL 1988
U -Cd           KL 1989

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti

Indikaatiot

Hivenainealtistuksen seuraaminen.

Näyte

Ennen varsinaista verinäytteenottoa otetaan yksi ylimääräinen putki verta niin, että ihon pistoskohta ja neula huuhtoutuvat. Näytteiden ottoon käytetään erityisesti hivenaineanalyyseihin tarkoitettuja hepariiniputkia. ja virtsanäyteputkia

Kokoverinäyte

Kokoverinäytteet sekoitetaan hyvin näytteenotossa, niin että hepariini sekoittuu täysin veren kanssa. Hyytymät häiritsevät määritystä. Putket lähetetään sellaisenaan.

Virtsanäyte

Nestetasapainon voimakkaat vaihtelut heikentävät tuloksen luotettavuutta. Ennen aamu- tai iltanäytteenottoa on vältettävä runsasta juomista, nesterajoitusta ja voimakasta fyysistä rasitusta muutama tunti ennen näytteenottoa. Kontaminaation välttämiseksi kädet ja virtsaputken suu pestään vedellä ennen näytteenottoa. Näyte otetaan puhtaaseen muoviastiaan (miel. polypropyleeni), ja siirretään välittömästi vähintään 20 ml erikoispestyyn polypropyleenikuljetusputkeen.

Tarvikkeet

Hivenainenäytteenottoputket ja erikoispestyt polypropyleeniputket voidaan tilata YML:stä  www.YMLfi / tarviketilaukset.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy viikon verran kylmässä. Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja lähetetään huoneenlämmössä siten, että se ehtii laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli ja lähetetään huoneenlämmössä seuraavana arkipäiviänä.

Menetelmä

Massaspektrometrinen (ICP-MS)

Tekotiheys

Tehdään 1 x 2 vko

Vastausaika (arkipäivää)

15

Ohjerajat

B -Cd alle 5 nmol/l (altistumattomat, tupakoimattomat aikuiset) alle 18 nmol/l) (altistumattomat, tupakoivat altistumattomat aikuiset). Toimenpideraja 50 nmol/l.
U -Cd alle 5 nmol/l (altistumattomat, tupakoimattomat aikuiset). alle 10 nmol/l (altistumattomat, tupakoivat aikuiset), Toimenpideraja 20 nmol/l. Raskaana ei tule käyttää työhön, jossa tapahtuu altistumista kadmiumille.

Tiedustelut

Asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@medix.fi

Kirjallisuus

Baldwin DR ja Marshall WJ. Ann Clinn Biochem; 36, 267-300: 1999.
Päivitetty: 14.12.2015
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2017