EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Kromograniini A

fP-CgA          KL 6041

fS-CgA          KL 4504

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Feokromosytooman diagnostiikka.
Neuroendokriinistä alkuperää olevan kasvaimen diagnostiikka riippumatta sen hormonituotannosta sekä hoidon seuranta (mm. neuroblastooma, ganglioneurooma, karsinoidituumori, lisämunuaiskasvaimet, medullaarinen kilpirauhaskarsinooma, haiman saarekesolukarsinooma, keuhkojen pienisolukarsinooma).

Potilaan esivalmistelu

Suun kautta otettavassa happosalpaajalääkityksessä tulee pitää 1 - 2 viikon tauko ennen näytteenottoa. Paasto suositeltava, ei välttämätön.

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) ensisijaisesti plasmaa (EDTA / hepariini).  Ei geeliputkeen. Kylmänäytteenotto, jolloin seerumin kohdalla huomioitava näytteen vaatima pidentynyt hyytymisaika (ks. Laboratoriokäsikirja / Yleisiä ohjeita / Kylmänäytteenotto). Plasma (seerumi) on pakastettava kolmen tunnin sisällä erottamisesta.

Säilytys ja lähetys

Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Radioimmunologinen (RIA).

Tekotiheys

2 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

2 - 3

Viitearvot

Normaali      alle 3.0  nmol/l

Tulkinta

Somatostatiini ja sen analogit saattavat madaltaa pitoisuutta. Tulkinnassa on otettava lisäksi huomioon, että stressireaktio, atrofinen gastriitti (gastriinistimulaatio) ja happosalpaajalääkitys sekä munuaisten, maksan ja sydämen vajaatoiminta voivat myös nostaa kromograniini A:n pitoisuutta.

Tiedustelut

kemisti Titta Päri
titta.pari@medix.fi
Päivitetty: 09.02.2018
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2018