Prostataspesifinen antigeeni

S -PSA          KL 3642

Akkreditoitu menetelmä.

Osatutkimukset

S -PSA-V/T

Vapaan PSA:n suhde totaali-PSA:han määritetään, kun totaali-PSA:n pitoisuus on välillä 2-20 ug/l.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Indikaatiot

Eturauhassyövän diagnostiikka, ennusteen arviointi ja hoidon seuranta.

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia.

Huom!  Biopsian ja kirurgisen toimenpiteen jälkeen näyte otetaan neljän viikon kuluttua toimenpiteestä.

Säilytys ja lähetys

Säilytys jääkaapissa ennen lähettämistä enintään 1 vrk. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, jos se on perillä 1 vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Lähetetään kylmässä, jos näyte on perillä 2 vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

CMIA ( Chemiluminescent Microparticle Immunoassay)

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

S -PSA     alle  50 v     alle 2.5     ug/l
     50 - 59 v      alle 3.5     ug/l
     60 - 69 v     alle 4.5     ug/l
        yli 69 v      alle 6.5     ug/l
S -PSA-V/T           yli   15      %

Tulkinta

S -PSA:
Prostataspesifinen antigeeni on veressä pääosin kompleksina sitoutuneena alfa-1-antikymotrypsiiniin ja alfa-2-makroglobuliiniin. Kokonais-PSA mittaa sekä kompleksoitua että vapaata muotoa, ja tulkinta perustuu ensisijaisesti iän mukaisiin viiterajoihin. PSA-tuloksen arviointia häiritsee tason fysiologinen vaihtelu. Sen takia lievästi kohonneet tulokset on syytä varmistaa uudella näytteellä.
Prostatasyövän todennäköisyys on noin 25 %, kun seerumin PSA-taso on 4 - 10 ug/l. Pitoisuuden ollessa yli 10 ug/l todennäköisyys on yli 50 % ja tasolla yli 100 ug/l syövän todennäköisyys on lähes 100 %. Suurin osa lievästi kohonneista arvoista johtuu hyvänlaatuisesta liikakasvusta (hyperplasia, BPH) ja prostatiitista. Prostatasyövässä PSA:n taso korreloituu taudin vaiheeseen. Tason ollessa 4 - 10 ug/l tauti on paikallinen noin 75 %:ssa, mutta PSA-tason ollessa yli 10 ug/l tauti on paikallinen vain noin 40 %:ssa. Onnistuneen radikaalisen prostatektomian jälkeen PSA-tason pitää laskea menetelmän herkkyysrajan alle (alle 0.01 ug/l). Sädehoidon jälkeen taso laskee hitaasti eikä yleensä alle 0.5 ug/l. Matala taso 3 - 6 kuukauden hoidon jälkeen on merkki hyvästä ennusteesta. PSA-tason nousu hoidon jälkeen on yleensä varma merkki residiivistä. Nousu tapahtuu yleensä vuosia ennen kuin uusiutuminen todetaan kliinisesti. PSA-taso laskee hyvin onnistuneen hormonihoidon yhteydessä ja matala taso viittaa hyvään vasteeseen.

S -PSA-V/T
Vapaan PSA:n suhdetta käytetään prostatasyövän todennäköisyyden arvioinnissa kokonais-PSA -tuloksen merkittävyyden tukena. Vapaan PSA:n osuus on pienempi prostatasyövässä kuin hyvänlaatuisessa prostatan liikakasvussa. Mittaamalla vapaa ja kokonais-PSA samasta näytteestä voidaan PSA-määrityksen syöpäspesifisyyttä parantaa.
PSA-tason ollessa välillä 2 - 20 ug/l vapaan PSA:n osuus on diagnostisesti yhtä tärkeä kriteeri kuin kokonais-PSA.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 18.12.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024