Testosteroni

S -Testo          KL 2735

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Miehillä hypogonadismi, impotenssi ja spermatogeneesin häiriöt.

Naisilla
hirsutismi, virilismi, amenorrea, oligomenorrea, kuukautishäiriöt, hiusten lähtö ja infertiliteetti.

Pojilla
ennenaikainen tai viivästynyt puberteetti, lisämunuaishyperplasian hoidon seuranta ennen puberteettia. Menetelmän herkkyyden ja spesifisyyden perusteella suositellaan tutkimusta  S -hsTesto, ATK 9280,  jos kyse on alle 16-vuotiaasta potilaasta. Huom! S-hsTesto -näytettä ei saa ottaa geeliputkeen.

Tytöillä
virilismi ja hirsutismi sekä lisämunuaishyperplasian hoidon seuranta. Menetelmän herkkyyden ja spesifisyyden perusteella suositellaan tutkimusta S -hsTesto, ATK 9280.

Potilaan esivalmistelu

Miehillä on luotettavinta määrittää testosteroni aamupäivällä klo 7 -12 otetusta näytteestä,
sillä iltapäivällä ja illalla testosteronipitoisuus on 30 % matalampi kuin aamulla. Viitearvot on laadittu aamunäytteiden perusteella.

Naisilla perustason mittaamiseksi näyte suositellaan otettavaksi kuukautiskierron 5.-8. päivänä.


Huom.! Mikäli potilaalla on testosteronikorvaushoito, näytettä ei saa ottaa ihoalueelta tai käsivarresta, jolle on levitetty hoitoon tarkoitettua voidetta, jotta vältetään näytteen kontaminaatio, mikä voi aiheuttaa virheellisen korkean tuloksen. 

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia

Säilytys ja lähetys

Säilytys 4 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin lähetys pakastettuna.

Menetelmä

CMIA (Chemiluminescent  Microparticle Immunoassay)


Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

 Samana päivänä

Viitearvot

Naiset   0.40 - 2.0     nmol/l
Miehet      10 - 38     nmol/l
                

Tulkinta

Miehillä hypogonadismia alkaa esiintyä, kun kokonaistestosteroni on alle 10 - 12 nmol/l ja se on yleistä pitoisuuksilla alle 7 nmol/l. Matalan testosteronipitoisuuden syynä voi olla kivesten primaarinen vajaatoiminta tai hypofyysihäiriöstä johtuva sekundaarinen vajaatoiminta. Lievässä hypogonadismissa testosteroniarvo voi olla normaali kohonneen SHBG-tason takia. Kohonnut SHBG-taso voi johtua myös hypertyreoosista. Prostatasyöpäpotilailla, joilla on ennen hoitoa korkea seerumin testosteroni ja estradioli, on yleensä hyvä vaste endokriiniselle hoidolle.

Naisilla hyperandrogenismi voi olla peräisin joko munasarjoista, jolloin myös androstendioni on koholla, tai lisämunuaisista, jolloin myös DHEAS on koholla, tai molemmista. Koska kokonaistestosteronitaso myös riippuu SHBG:sta, sen määritys on tärkea hyperandrogenismia tutkittaessa. Munasarjaperäistä testosteronin liikatuotantoa aiheuttaa pääasiassa munasarjojen monirakkulatauti ( PCOS, polycystic ovary syndrome). Harvoissa tapauksissa testosteronin liikatuotanto johtuu munasarja- tai lisämunuaiskasvaimesta.

Lapsilla suositellaan määritettäväksi testosteroni herkällä (massaspektrometrisellä) menetelmällä (S -hsTesto,  ATK 9280).

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 03.02.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024