EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Testosteroni, vapaa

S -Testo-V      KL 2736

Osatutkimukset

S -Testo    KL 2735
S -TestoV%    ATK 9004

Indikaatiot

Naisilla hirsutismi, virilismi, oligomenorrea ja infertiliteetti.
Miehillä hypogonadismi, gynekomastia, impotenssi ja andropaussiepäily.

Potilaan esivalmistelu

Naisilla perustason mittaamiseksi näyte suositellaan otettavaksi kuukautiskierron 5.-8. vrk.

Miehillä on luotettavinta määrittää testosteroni aamupäivällä klo 7 -12 otetusta näytteestä, sillä iltapäivällä ja illalla testosteronipitoisuus on 30 % matalampi kuin aamulla. Viitearvot on laadittu aamunäytteiden perusteella.
Huom.! Testosteronikorvaushoidon yhteydessä näyte on hyvä ottaa ennen geelin laittamista iholle, jotta vältetään näytteen kontaminaatio, mikä voi aiheuttaa virheellisen korkean tuloksen

Näyte

1 ml (minimi  0.5 ml) seerumia, geeliputki käy, seerumi tulee erottaa geelin päältä.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Menetelmä

S -TestoV%:   Vapaan testosteronin prosenttiosuus kokonaistestosteronista mitataan suoraan käyttäen radioaktiivista steroidia.
S -Testo:  CMIA (Chemiluminescent Microparticle Immunoassay)

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

4 - 7

Viitearvot

          Testo-V%     Testo-V
Naiset yli 16 v    0.6 - 1.7 %  4 - 17   pmol/l
Miehet16 - 60 v    1.1 - 2.4 %  200 - 670   pmol/l
 yli 60 v    0.8 - 2.1 %  Lausuntoteksti

Miehet yli 60 v: 
S -Testo-V: Pitoisuus laskee iän myötä, kun SHBG:n noustessa vapaan testosteronin osuus pienenee.
S -Testo:  Viitearvoja ei yleensä ilmoiteta iäkkäille miehille, joskin pitoisuudet laskevat iän myötä. Hypogonadismia alkaa esiintyä, kun kokonaistestosteroni on alle 10 - 12 nmol/l ja se on yleistä pitoisuuksilla alle 7 nmol/l.

Tulkinta

Testosteronin tuotantoa säätelee aivolisäkkeen luteinisoiva hormoni (LH). Testosteronipitoisuuteen veressä vaikuttavat lisäksi erityksen vuorokausivaihtelu ja hormonin sitoutuminen sukupuolihormoneja sitovaan globuliiniin (SHBG). Kudostasolla proteiineihin sitoutumaton osuus on biologisesti aktiivinen, joten määrittämällä vapaa testosteroni (S -Testo-V) saadaan parhaiten kuva vaikuttavan hormonin määrästä. Mittaamalla seerumista kokonaistestosteroni ja vapaan testosteronin osuus voidaan laskea vapaan testosteronin pitoisuus. Vapaan testosteronin perusteella voidaan arvioida myös SHBG:n sitomiskapasiteettia (Ks. S -TestoVL, ATK nro 27). Tulosten tulkinnassa on otettava huomioon mahdollinen heikentynyt androgeenivaikutus kudostasolla, vaikka testosteronitaso olisi vielä viitealueella.
Naisilla kohonnut vapaan testosteronin arvo viittaa hyperandrogenismiin. Menopaussin yhteydessä vapaan testosteronin arvo laskee noin 30 %.
Miehillä alentunut arvo viittaa hypogonadismiin. Epäiltäessä ikääntymiseen liittyvää hormonitason alenemista, andropaussia, tulee sekä vapaa testosteroni että LH mitata aina samanaikaisesti. Aikuisella miehellä LH-tason nousu viittaa yleensä testosteronituotannon alenemiseen. Jos miehellä on selkeät andropaussin oireet ja seerumin vapaan testosteronin pitoisuus on alle 100 pmol/l (tai testosteronipitoisuus alle 10 nmol/l) SHBG:stä riippuen, on hormonituotannon vaje todennäköinen ja silloin korvaushoidosta usein hyötyä. Andropaussia voidaan pitää mahdollisena myös, vaikka testosteronipitoisuus olisi korkeampikin, mikäli tutkittavalla on oireita ja LH-pitoisuus on yli 6 IU/l. Kun seerumin LH-pitoisuus on kohonnut, mutta testosteronipitoisuus on normaali, kyse voi olla subkliinisestä kompensoituneesta hypogonadismista,  joka usein on andropaussin "esiaste".

Tiedustelut

kemisti Titta Päri
titta.pari@medix.fi

sairaalakemisti Heidi Nousiainen
heidi.nousiainen@medix.fi
Päivitetty: 17.01.2018
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2018