EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Tuumoriin liittyvä trypsiini-inhibiittori (Tumor associated trypsin inhibitor)

S -TATI          KL 3592
U -TATI          KL 3593

Alihankinta

Indikaatiot

Kasvainmerkkinä mm. haimasyövässä ja munasarjojen musinoottisessa syövässä (non-musinoottinen, ks. CA 12-5 antigeeni, KL 3414) sekä kohdunkaulan ja kohdunrunko-osan syövässä. Se toimii merkkiaineena myös aggressiivisten syöpien yhteydessä sekä munasarja-, rakko- ja munuaissyövän ennusteen arvioinnissa.

Näyte

S -TATI         1 ml (minimi 0,5 ml) seerumia.  Voidaan ottaa geeliputkeen,  mutta erotettava geelin   päältä sentrifugoinnin jälkeen.  Hepariiniplasma käy myös.
U -TATI3-4 ml virtsaa

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy enintään 2 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä mikäli näyte on perillä saman päivän kuluessa, muutoin kylmälähetys. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Pakastettu näyte lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Aikaerotteinen immunofluorometria (TR-IFMA).

Tekotiheys

Tehdään kerran viikossa 

Vastausaika (arkipäivää)

7 - 9

Viitearvot

 S -TATI
 Ikä 
 Alle 60 v     alle 16  ug/l (alle 2.6 nmol/l)
 Yli   60 v     alle 18  ug/l (alle 2.9 nmol/l)
 U -TATI  
     alle 34  ug/g Krea (alle 0.62 nmol/mmol Krea)

Tulkinta

Tuumoriin liittyvä trypsiini-inhibiittori on herkkä merkkiaine musinoottiselle munasarjasyövälle, jolloin se on koholla 80 - 90 %:lla tapauksista. Haimasyövän yhteydessä S -TATI:n määrä on lisääntynyt noin 85 %:lla ja U -TATI:n 96 %:lla potilaista, mutta myös haimatulehdus ja sappistaasi nostavat arvoja. Maha- ja maksasyövässä kohonneita seerumipitoisuuksia esiintyy noin 65 %:lla.
Tulkinnassa tulee ottaa huomioon myös munuaisten vajaatoiminnan vaikutus seerumin TATI-arvoihin. Lievä vajaatoiminta (kreatiniini alle 150 nmol/l) ei vaikuta seerumitasoon, mutta esim. dialyysipotilailla TATI-taso on yleensä yli 120 ug/l (yli 20 nmol/l). Mikäli taso on kohtalaisesti koholla, on otettava huomioon, että myös jotkut vaikeat, varsinkin maha-suolistoalueen tulehdukset nostavat pitoisuuksia.
Lievät infektiot eivät vaikuta TATI-tasoon, joka nousee vasta kun CRP-taso on yli 50 - 100 mg/l.
U -TATI:n tasoissa on enemmän vaihtelua kuin seerumitasoissa, siksi seurannassa S -TATI on suositeltava.
Virtsan TATI-tulos suhteutetaan virtsan kreatiniiniin, millä korjataan virtsan eritysnopeuden vaihtelusta johtuvat pitoisuuden muutokset. Virtsan ollessa laimea TATI-tuloksen suhteuttaminen kreatiniiniin johtaa liian korkeaan tulokseen.
Syövän hoidon seurannassa tulee ensimmäinen näyte ottaa ennen hoidon aloittamista. Potilailla, joiden syöpä on aiemmin jo hoidettu, kohonnut tai lisääntyvä TATI-pitoisuus saattaa viitata taudin aktivoitumiseen, mikäli epäspesifiset syyt voidaan sulkea pois.

Tiedustelut

Asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@medix.fi
Päivitetty: 31.10.2016
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2017