EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

TSH-reseptori, vasta-aineet

S -TSHRAb          KL 4965

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Eksoftalmus-oireyhtymän erotusdiagnostiikka. Hypertyreoosin erotusdiagnostiikka. Raskauden aikainen kilpirauhastauti. Synnynnäinen tyreotoksikoosi. Hypertyreoosin seuranta tyreostaattihoidon jälkeen.

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. Voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava sentrifugoinnin jälkeen.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 1 - 2 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Kvantitatiivinen radioreseptorimenetelmä (RRA). Menetelmä on kalibroitu kansainväliseen vertailumateriaaliin siten, että 1 IU WHO 90/672 vastaa 1 IU TSAb:a. Menetelmä ei erota vaikutuksiltaan erilaisia vasta-aineita toisistaan.

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

3 - 5

Viitearvot

normaali     alle  1.0   IU/l
lievästi kohonnut     1.0 - 1.5   IU/l
kohonnut     yli    1.5   IU/l

Tulkinta

Tyreoideaa stimuloivat vasta-aineet ovat aktiivisessa Basedowin taudissa lähes aina suurentuneet. Mikäli hypertyreoosia hoidetaan lääkkein, pienentyvä vasta-ainetaso on ennusteellisesti hyvä merkki.  Suurentunut tai suureneva vasta-ainetaso taas viittaa lääkehoidon epäonnistumiseen ja taudin paluuseen hoidon jälkeen. Äidin kilpirauhasvasta-aineet läpäisevät istukan ja voivat vaikuttaa myös sikiön kilpirauhaseen. Tyreoideaa stimuloivat vasta-aineet voivat aiheuttaa sikiölle hypertyreoosin, vaikka äiti olisi eutyreoottinen, jos vasta-ainepitoisuus on vahvasti positiivinen. Joskus inhiboivat vasta-aineet voivat aiheuttaa neonataalisen hypotyreoosin. Niinpä TSHRAb-positiivisen äidin sikiötä on seurattava huolellisesti, vaikka äiti olisi hoidettu eutyreoosiin. Epäselvissä silmäoireissa korkea TSRAb-pitoisuus viittaa Basedowin tautiin. Vasta-ainetasoa käytetään myös ennustamaan silmäoireiden hoidon onnistumista.

Tiedustelut

kemisti Tea Lamberg
tea.lamberg@medix.fi
Päivitetty: 30.03.2017
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2018