Testosteroni, herkkä menetelmä

S -hsTesto         ATK 9280

Akkreditoitu menetelmä.

Tutkimusta suositellaan tilanteisiin, joissa testosteronipitoisuudet voivat olla matalia (< 2 - 5 nmol/l), jolloin immunologiset menetelmät eivät anna riittävän luotettavaa tulosta. Menetelmä soveltuu etenkin naisten ja lasten testosteronipitoisuuksien määrittämiseen sekä miehillä hypogonadismin tutkimiseen.

Indikaatiot

Tytöt:   Virilismi ja hirsutismi. Lisämunuaishoidon seuranta.

Pojat: 
Ennenaikainen tai viivästynyt puberteetti. Lisämunuaishoidon seuranta ennen puberteettia.

Naiset: 
Aikuisten naisten testosteronimäärityksen indikaatioita ovat hyperandrogenismin, hirsutismin, virilismin, amenorrean, oligomenorrean, hiusten lähdön ja infertiliteetin selvittely.
 
Miehet:  Aikuisten miesten testosteronimääritysten indikaatioita ovat hypogonadismin tai andropaussin epäily sekä gynekomastian, impotenssin tai spermatogeneesihäiriön selvittely.  

Ks. myös  S -hsTesVL, ATK 9934).

Potilaan esivalmistelu

Miehillä on luotettavinta määrittää testosteroni aamupäivällä klo 7 -12 otetusta näytteestä,
sillä iltapäivällä ja illalla testosteronipitoisuus on 30 % matalampi kuin aamulla. Viitearvot on laadittu aamunäytteiden perusteella.

Naisilla perustason mittaamiseksi näyte suositellaan otettavaksi kuukautiskierron 5.-8. päivänä.

Huom.! Mikäli potilaalla on testosteronikorvaushoito, näytettä ei saa ottaa ihoalueelta tai käsivarresta, jolle on levitetty hoitoon tarkoitettua voidetta, jotta vältetään näytteen kontaminaatio, mikä voi aiheuttaa virheellisen korkean tuloksen.

Näyteastia

Seerumiputki

Näyte

1 ml seerumia (plasma ei sovellu määritykseen). Ei geeliputkeen.

Näytteen säilytys ja lähetys

Säilytys 3 vrk jääkaapissa (2-8°C). Lähetys huoneenlämpöisenä, mikäli näyte on perillä vuorokauden kuluessa. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna (-20°C).

Menetelmä

Massaspektrometrinen (MS).

Tekotiheys

3 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

5-8
mahdolliset jatkotutkimukset saattavat pidentää vastausaikaa

Viitearvot

Pojat:
ennen puberteettia  0.1 - 1.1  nmol/l
puberteetin vaihe  2-3    2.0 - 13   nmol/l

Tytöt:
ennen puberteettia   0.1 - 0.4 nmol/l
puberteetin vaihe  2-3      0.2 - 1.1  nmol/l

Naiset:
0.4 - 2.0 nmol/l

Miehet:
10 - 38  nmol/l

Alin vastattava tulos on 0.1 nmol/l.

Miehet yli 60 v: Testosteronin viitearvoja ei yleensä ilmoiteta iäkkäille miehille, joskin pitoisuudet laskevat iän myötä. Hypogonadismia alkaa esiintyä, kun kokonaistestosteroni on alle 10 - 12 nmol/l ja se on yleistä pitoisuuksilla alle 7 nmol/l.

Tulkinta

Syntymän jälkeen seerumin testosteronipitoisuus nousee pojilla n. 2- 3 kuukauden ajaksi. Vapaan testosteronin aktiivisuus ei muutu. Ennen puberteettia gonadotropiinien ja testosteronin eritys on vähäistä. Lisämunuaisen androgeenieritys lisääntyy n. 6-7 vuoden iässä. Puberteetin lähestyessä gonadotropiinitasot nousevat. Pojilla se johtaa spermatogeneesin kypsymiseen ja androgeenitasojen kohoamiseen. 

Naisilla hyperandrogenismi voi olla peräisin joko munasarjoista, jolloin myös androstendioni on koholla, tai lisämunuaisista, jolloin myös DHEAS on koholla, tai molemmista. Koska kokonaistestosteronitaso myös riippuu SHBG:sta, sen määritys on tärkeä hyperandrogenismia tutkittaessa. Munasarjaperäistä testosteronin liikatuotantoa aiheuttaa pääasiassa munasarjojen monirakkulatauti (PCOS, polycystic ovary syndrome). Harvoissa tapauksissa testosteronin liikatuotanto johtuu munasarja- tai lisämunuaiskasvaimesta.

Miehillä matalan testosteronipitoisuuden syynä voi olla kivesten primaarinen vajaatoiminta tai hypofyysihäiriöstä johtuva sekundaarinen vajaatoiminta. Lievässä hypogonadismissa testosteroniarvo voi olla normaali kohonneen SHBG-tason takia. Kohonnut SHBG-taso voi johtua myös hypertyreoosista. Prostatasyöpäpotilailla, joilla on ennen hoitoa korkea seerumin testosteroni ja estradioli, on yleensä hyvä vaste endokriiniselle hoidolle.

Tekopaikka

SYNLAB Helsinki
Akkreditointitaho: FINAS (EA, ILAC ja IAF jäsen)
Standardit: SFS-EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 15.12.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024