EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Nivelnesteen solut, erittelylaskenta

KL 3129Sy-Diffi

Näyte

Näyte ilmakuivattuna tai metanolikiinnitettynä objektilasilla.
Hepariinilla tai EDTA:lla antikoaguloitu nivelneste levitetään objektilasille varovasti kahden objektilasin välissä. Solujen konsentrointi sentrifugoimalla 1500g/10min tai esikäsittely hyaluronidaasilla voivat tulla kysymykseen näytteen ominaisuuksista riippuen. Valmiste ilmakuivataan tai kiinnitetään metanolilla ennen lähettämistä.

Säilytys ja lähetys

Ilmakuivattu valmiste säilyy 4-5 vrk ja metanolilla kiinnitetty valmiste noin 1 kk huoneenlämmössä. Lähetys huoneenlämmössä objektilasikotelossa.

Menetelmä

MGG - värjäys ja mikroskopointi.

Tekotiheys

Ma-pe

Vastausaika (arkipäivää)

1

Viitearvot

Granulosyyttien osuus alle 25 %.

Tulkinta

Nivelnesteen erittelylaskenta on jatkotutkimus nivelnesteen solujen laskennalle. Solulaskenta voidaan tehdä vitaalivärjätystä valmisteesta laskentakammiossa kahden tunnin sisällä näytteenotosta, joten näytettä ei voi yleensä kuljettaa keskuslaboratorioon.

Tyypillisesti nivelnesteessä esiintyvistä soluista pääosa on nivelen mononukleaarisia endoteelisoluja ja makrofageja. Edellä mainituista erotellaan polymorfonukleaariset granulosyytit. Artriiteissa granulosyyttien osuus lisääntyy. Bakteerin aiheuttamassa artriitissa granulosyyttien osuus on yleensä yli 80%. Autoimmuuniartriititissa granulosyyttejä on useimmiten 25-80%.

Nivelnesteen kidetutkimus on valikoimassamme tutkimusnumerolla KL 2055.

Tiedustelut

Sairaalakemisti Heidi Nousiainen
Bioanalyytikko Tiia Pulkkinen

etunimi.sukunimi@medix.fi

Päivitetty: 13.03.2018
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2018