EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Reniini, konsentraatio

fP-Reninm  KL 6338
P -Reninm  KL 6339

Akkreditoitu menetelmä

Indikaatiot

Hypertension etiologian selvittely sekä primaarisen ja sekundaarisen hyperaldosteronismin erotusdiagnostiikka yhdessä aldosteronimäärityksen kanssa. 

Potilaan esivalmistelu

Ennen näytteenottoa normaali ruokavalio, runsasta tai erityisen niukkaa suolankäyttöä tulee välttää 3-5 vrk:n ajan. 
Yleensä keskeytetään estrogeenivalmisteet, diureeteista spironolaktoni ja triamtereeni 4 viikoksi. Harkinnan mukaan pidetään viikon tauko ACE-estäjien, angiotensiini II reseptorin salpaajien, beetasalpaajien ja muiden diureettien käytössä. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee aina keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa.   

Näyte

1 ml (minimi 0,5 ml) EDTA -plasmaa. Ei geeliputkeen. Näyte otetaan aamulla (klo 7-10), kun vuoteesta nousemisesta on kulunut vähintään 2 tuntia. Ennen verinäytteen ottamista potilas istuu 15 min.
Huom.! Reniininäytettä ei saa laittaa missään vaiheessa kylmään, jotta estetään mahdollinen näytteen proreniinin muuttuminen reniiniksi. Plasma on erotettava viimeistään 4 tunnin kuluessa. Suolansaannin arvioimiseksi ja reniinituloksen tulkitsemiseksi suositellaan dU-Na:n määrittämistä. (ks. myös plasman aldosteroni ja Pt-ARR)
Säilytys ja lähetys

Säilytys huoneenlämmössä, jos näyte lähetetään samana päivänä. Huom. EI kylmäsäilytystä! Pakastettava mikäli lähetetään myöhemmin tai jos samasta näytteestä on pyydetty myös aldosteroni. Lähetys huoneenlämpöisenä, mikäli näyte on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten pakastettuna. (ks. myös plasman aldosteroni ja Pt-ARR)

Menetelmä

Immunokemiluminesenssi (CLIA). Mittaa reniinipitoisuuden (suora reniini).

Tekotiheys

2 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

2

Viitearvot

Yli 18 v   5,3 - 50  mU/l

Jos potilas on ollut makuulla vähintään tunnin ennen näytteenottoa, reniinipitoisuus on noin 15% matalampi, tällöin viitealuekin on samassa suhteessa matalampi.

Lapsille ei ole omia viitearvoja. Pitoisuudet ovat selvästi korkeammat alle 8-vuotiailla ja 9-18-vuotiaillakin jonkin verran korkeammat verrattuna yli 18-vuotiaisiin

Tulkinta

Matala reniinipitoisuus, runsas aldosteronin eritys sekä hypokalemia ovat lähes diagnostinen yhdistelmä primaariselle hyperaldosteronismille. Ks. myös Pt-ARR atk 22013.
Korkeita reniiniarvoja tavataan hypertensiossa, johon liittyy munuaisvaltimon ahtauma, samoin malignissa hypertensiossa sekä feokromosytoomassa. Sekundaarista hyperaldosteronismia eli lisääntynyttä reniinin sekä aldosteronin tuotantoa esiintyy askitespotilailla, vaikeassa nefroottisessa oireyhtymässä, sydäninsuffisienssissa sekä neste- ja suolahukassa. 
 

Tiedustelut

Sairaalakemisti Sari Husgafvel
etunimi.sukunimi@medix.fi
Päivitetty: 09.02.2018
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2018