EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Testosteroni, vapaa, herkkä menetelmä

S -hsTes-V   ATK  9933

Osatutkimukset

S -hsTesto  ATK   9280
S -TestoV%  ATK   9004 

Massaspektrometrinen testosteronimenetelmä on herkempi ja tarkempi kuin immunologiset menetelmät mitaten luotettavammin kokonaistestosteronin pitoisuuksia alle 5 nmol/l. Täten myös vapaan testosteronin määrittäminen naisten hyperandrogenismin ja miehillä hypogonadismin tutkimisessa tarkentuu käyttettäessä lopullisen tuloksen laskennassa herkällä menetelmällä mitattua testosteronipitoisuutta.  Tämä menetelmä sopii myös lasten näytteiden tutkimiseen, mutta tulkintaa rajoittaa sukupuoli- ja ikäkohtaisten viitearvojen puuttuminen

Indikaatiot

Naisilla
Aikuisten naisten testosteronimäärityksen indikaatioita ovat hyperandrogenismin, hirsutismin, virilismin, amenorrean, oligomenorrean, hiusten lähdön ja infertiliteetin selvittely. Aikuisten naisten osalta suosittelemme ensisijaisesti herkkää massaspektrometrista vapaan testosteronin määritystä (S -hsTes-V, ATK 9933 tai S -hsTesVL, ATK 9934).

Miehillä
Jos aikuisella miehellä epäillään erityisen matalaa testosteronia hypogonadismiin liittyen, suosittelemme käytettäväksi herkempää massaspektrometrista menetelmää vapaan testosteronin määrittämiseksi (S -hsTes-V, ATK 9933 tai S -hsTesVL, ATK 9934). Aikuisten miesten testosteronimääritysten indikaatioita ovat hypogonadismin tai andropaussin epäily sekä gynekomastian, impotenssin tai spermatogeneesihäiriön selvittely.  

Esivalmistelu

Huom.! Naisilla perustason mittaamiseksi näyte suositellaan otettavaksi kuukautiskierron 5.-8. vrk.
Miehillä on luotettavinta määrittää testosteroni aamupäivällä klo 7 -12 otetusta näytteestä, sillä iltapäivällä ja illalla testosteronipitoisuus on 30 % matalampi kuin aamulla. Viitearvot on laadittu aamunäytteiden perusteella.
Huom.! Testosteronikorvaushoidon yhteydessä näyte on hyvä ottaa ennen testosteronigeelin laittamista iholle, jotta vältetään näytteen kontaminaatio, mikä voi aiheuttaa virheellisen korkean tuloksen.


Näyte

2 ml seerumia. Ei geeliputkeen.
Paasto suositeltava

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Menetelmä

S -TestoV%: Vapaan testosteronin prosenttiosuus kokonaistestosteronista mitataan suoraan käyttäen radioaktiivista dihydrotestosteroinia.

Huom.
Tämä menetelmä ei mittaa suoraan vapaan testosteronin pitoisuutta (pmol/l), vaan on osatutkimus jonka avulla lasketaan kokonaistestosteronista vapaan testosteronin pitoisuus.

S -hsTesto: Massaspektrometrinen (S -hsTesto, ATK 9280) 


Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

5 - 8

Viitearvot

Naiset                     0.6  -  1.7%          4  -  17  pmol/l
Miehet(16 - 60 v)   1.1  -  2.4%    200  -  520   pmol/l

Tulkinta

Testosteronin tuotantoa säätelee aivolisäkkeen luteinisoiva hormoni (LH). Testosteronipitoisuuteen veressä vaikuttavat lisäksi erityksen vuorokausivaihtelu ja hormonin sitoutuminen sukupuolihormoneja sitovaan globuliiniin (SHBG). Kudostasolla proteiineihin sitoutumaton osuus on biologisesti aktiivinen, joten määrittämällä vapaa testosteroni (S -hTesto-V) saadaan parhaiten kuva vaikuttavan hormonin määrästä. Mittaamalla seerumista kokonaistestosteroni ja vapaan testosteronin osuus voidaan laskea vapaan testosteronin pitoisuus. Vapaan testosteronin perusteella voidaan arvioida myös SHBG:n sitomiskapasiteettia (Ks. S -hsTesVL, ATK nro 27). Tulosten tulkinnassa on otettava huomioon mahdollinen heikentynyt androgeenivaikutus kudostasolla, vaikka testosteronitaso olisi vielä viitealueella.
Naisilla kohonnut vapaan testosteronin arvo viittaa hyperandrogenismiin. Menopaussin yhteydessä vapaan testosteronin arvo laskee noin 30 %.
Miehillä alentunut arvo viittaa hypogonadismiin. Epäiltäessä ikääntymiseen liittyvää hormonitason alenemista, andropaussia, tulee sekä vapaa testosteroni että LH mitata aina samanaikaisesti. Aikuisella miehellä LH-tason nousu viittaa yleensä testosteronituotannon alenemiseen. Jos miehellä on selkeät andropaussin oireet ja seerumin vapaan testosteronin pitoisuus on alle 100 pmol/l (tai testosteronipitoisuus alle 10 nmol/l), on hormonituotannon vaje ilmeinen ja mm. korvaushoidosta usein hyötyä. Andropaussia voi pitää mahdollisena myös, vaikka testosteronipitoisuus olisi korkeampikin, mikäli tutkittavalla on oireita ja LH-pitoisuus on yli 6 IU/l. Kun seerumin LH-pitoisuus on kohonnut, mutta testosteronipitoisuus on normaali, on kyse subkliinisestä kompensoituneesta hypogonadismista, andropaussin ?esiasteesta?.

Tiedustelut

kemisti Titta Päri
titta.pari@medix.fikemisti Terhi Launiainen
terhi.launiainen@medix.fi


Päivitetty: 09.02.2018
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2018