EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Neuropakettitutkimus

S -Neu     ATK  9600   
Li-Neu ATK  9607

Osatutkimukset

S -Neu   Li-Neu     
S -HHV6AbG                  Li-HHV6AbG             
S -HHV6AbMLi-HHV6AbM
S -HSV1AbGLi-HSV1AbG
S -HSV2AbGLi-HSV2AbG
S -HSVAbMLi-HSVAbM
S -MypnAbGLi-MypnAbG
S -MypnAbMLi-MypnAbM
S -VZVAbG Li-VZVAbG
S -VZVAbMLi-VZVAbM

Alihankinta

Indikaatiot

Keskushermostoinfektiot, kuten meningiitit, enkefaliitit ja myeliitit, erityisesti ensimmäisen sairausviikon jälkeen. Seurantanäyte n. 2-3 viikon kuluttua oireiden alusta voi olla hyödyllinen, mikäli ensimmäinen näyte on otettu varhain oireiden alussa eikä diagnoosia muulla keinoin ole saatu. Ensimmäisten 7-10 sairausvuorokauden aikana ensisijaisia tutkimuksia ovat likvorin nukleiinihappotutkimukset (mm. paketit Li-HHVNh1 ja Li-HHVNh2).

Näyte

Seerumi
2 ml seerumia, minimimäärä 1,0 ml

Likvor
2 ml likvoria tehdaspuhtaassa, kierrekorkillisessa muoviputkessa. Mukaan tarvitaan samanaikaisesti otettu seeruminäyte.

Säilytys ja lähetys

Säilytys kylmässä ja lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA)

Tekotiheys

Tehdään kerran viikossa

Vastausaika (arkipäivää)

7

Tulkinta

Seerumin vasta-ainetulokset ovat välttämättömät, jotta luotettavasti voidaan tulkita samanaikaisesti otetun likvorinäytteen tuloksia. Tuoreissa oireissa saattaa seeruminäyte olla käynnissä olevalle infektiolle diagnostinen tai parinäytteiden tulosten välillä voidaan osoittaa diagnostisia muutoksia. Vakaat IgG-vasta-ainetasot ilman IgM- vastetta eivät herpesvirusten ryhmässä sulje pois reaktivaation mahdollisuutta. Tuloksista annetaan aina lausunto.

Selkäydinnesteessä ei normaalisti esiinny mitattavia määriä vasta-aineita (EIU <5). Mikäli likvorissa todetaan IgG-luokan vasta-aineita, tehdään näytteestä end-point -titraus rinnan seerumin kanssa. Likvorissa esiintyvän vasta-ainetason ja vasta-aineiden seerumi-likvori-suhteen diagnostisesta merkityksestä annetaan aina lausunto. Likvorissa ei normaalisti esiinny IgM-luokan vasta-aineita, minkä vuoksi positiivista IgM-tulosta voidaan yleensä pitää diagnostisena. IgM-vasta-aineille ei tehdä seerumi-likvor-vertailua. Selkäydinnestenäytteessä saatetaan myös todeta vasta-aineita (jopa IgM-luokan), mikäli veriaivoeste (BBB) on vaurioitunut tai mikäli näyte on esim. näytteenoton yhteydessä kontaminoitunut verellä.

Tiedustelut

Asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@medix.fi
Päivitetty: 04.02.2016
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2018