EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Eturauhassyöpätesti Stockholm 3

Pt-STHLM3      ATK 10281
Osatutkimus (ei tilattavissa erikseen)
Score
S -Score       ATK 10282

Indikaatiot

Eturauhassyövän epäily. Testi on tarkoitettu 50-70 -vuotiaille miehille. STHLM3-testi ei sovellu miehille joilla on jo todettu tai hoidettu eturauhassyöpä.


Stockholm3-testi (STHLM3) on verikoe, jonka avulla voidaan arvioida eturauhassyöpäriskiä entistä tarkemmin ja yksilöllisemmin. Tutkimus ennustaa syövän pahanlaatuisuutta sekä vähentää eturauhasbiopsioiden tarvetta. Jos STHLM3-testitulos on negatiivinen, ei kudosnäytettä tarvitse välttämättä ottaa, vaikka PSA olisikin koholla.

Näyte

Tutkimusta varten tarvitaan kolme erillistä näytettä:

1) 1-3 ml EDTA-kokoverta
2) 1-2 ml EDTA-plasmaa (putkeen laitettava henkilötietojen lisäksi selkeä merkintä EDTA-plasma
3) 1-2 ml Litium-hepariiniplasmaa valolta suojattuna (putkeen laitettava henkilötietojen lisäksi selkeä merkintä LiHep plasma)

Säilytys ja lähetys

Kaikki kolme näytemateriaalia säilytetään ja lähetetään pakastettuina samassa näytelähetyksessä.

Menetelmä

PSA: immunokemiallinen menetelmä (elektrokemiluminesenssi)
Proteiinibiomarkkerit ja geneettiset markkerit: mikrosirutekniikka

Tekotiheys ja vastausaika

1 x 2 vko

Vastausaika

20 arkipäivää

Viitearvot

OsatutkimusViitearvo
S -Score< 11 %

Tulkinta

STHLM3 -testi koostuu viidestä eri biomarkkerista (kokonais-PSA, vapaa PSA, fhK2, PSP94, GDF-15) ja yli sadasta geneettisestä markkerista. Lisäksi testissä huomioidaan potilaan ikä, aikaisemmat kudosnäytteet sekä eturauhassyövän sukuhistoria. Testi on tarkoitettu vain 50-70 -vuotiaille miehille. STHLM3 -testi tehdään yhteistyössä ruotsalaisen Karoliinisen sairaalan kanssa, jossa testi on kehitetty. Testi on todettu toimivaksi lähes 60 000 ruotsalaista miestä koskevassa tutkimuksessa, joka julkaistiin arvostetussa Lancet Oncology -lehdessä vuonna 2015. STHLM3-testi ei sovellu miehille joilla on jo todettu tai hoidettu eturauhassyöpä.

Päätutkimuksen Pt-STHLM3 tulos voi olla positiivinen tai negatiivinen. Lisäksi tutkimuksesta annetaan lausunto, jossa arvioidaan eturauhassyöpäriskin suuruus asteikolla: alentunut, normaali tai kohonnut. Lausunto sisältää myös suosituksen jatkotutkimusten ja/tai seurannan tarpeesta. Suositukset, jotka perustuvat STHLM3-testitulokseen voivat muuttua mahdollisen uuden tutkimustiedon valossa.

Kirjallisuus

Lancet 2015. Vol 16, no 16. p. 1667-1676

Tiedustelut

sairaalakemisti Heidi Nousiainen
heidi.nousiainen@medix.fi

Lähete

Näytteen mukana tulee aina lähettää täytetty esitietolomake.

Lomake on tulostettavissa kotisivuiltamme: www.yml.fi, Lähetteet / Eturauhassyöpätesti Stockholm 3, Pt-STHLM3 tutkimuslähete.
Päivitetty: 12.02.2018
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2018