Ajankohtaista

Näytä kaikkiBlogiUutinenTapahtumaAsiantuntija-artikkeli
Blogi

Etänäytteenotto on tehokas ratkaisu seksitautien torjuntaan

15.10.2018 -

Seksitautia epäillessä seksitautitestiin meneminen saattaa tuntuu kiusalliselta. Intiimeistä ongelmista ei ole mukava puhua tuntemattomien kanssa, ja tunkeilevilta tuntuviin kysymyksiin voi olla vaikea vastata. Joillekin terveydenhoitajan haastattelu voi olla jopa kynnyskysymys seksitautien testaamiselle.

Lähdimme Yhtyneet Medix Laboratoriossa kehittämään seksitautien etätestausta, koska halusimme, että seksitautien testaus olisi kaikille mahdollisimman matalalla kynnyksellä saavutettavissa. Kehitimme tavan testata mahdollisen klamydia- ja tippuritartunnan yhdellä testillä, jossa koko prosessi testin tilaamisesta näytteenottoon on tehtävissä oman kodin rauhassa. Kaikkien logistisien palojen loksahdettua kohdalleen klamydian ja tippurin etänäytteenottopalvelu otettiin käyttöön YTHS:n palvelujen piiriin kuuluville opiskelijoille syyskuussa 2015.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS tarjoaa yleisterveyden, mielenterveyden ja suunterveyden palveluja yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille. YTHS:n palveluita voivat käyttää kaikki Suomen yliopistoissa perustutkintoa suorittavat opiskelijat. Säätiön toimipiiriin kuuluu noin 130 000 opiskelijaa ja sillä on oma toimipiste 13 paikkakunnalla.

 

Miten klamydian ja tippurin etätestaus toimii?

Etänäytteenotossa näyte otetaan etänä laboratoriosta – tässä tapauksessa kotona. YTHS:n palvelun piiriin kuuluva opiskelija voi siis tilata verkossa olevan palveluportaalin kautta näytteenottolaatikon kotiinsa, ottaa näytteen kotona ja postittaa sen suoraan YML:n keskuslaboratorioon analysoitavaksi. Tulosten valmistuttua potilas saa tekstiviestin ja voi kirjautua verkkopalveluun lukemaan tulokset. Testin ollessa positiivinen potilas ohjataan lääkärin vastaanotolle, ja sen ollessa negatiivinen muita toimenpiteitä ei tarvita. Etänäytteenottopalvelu on YTHS:n palvelun piiriin kuuluville opiskelijoille ilmainen.

YML:n etänäytteenottopalvelu on käytössä myös Vaasassa, Seinäjoella ja Vantaalla. Lue lisää täältä.

 

Mahdollisuus testata seksitauteja kotona on parantanut testausaktiivisuutta

Klamydian ja tippurin löytäminen on tärkeää, koska ne vaikuttavat hoitamattomina potilaan terveyteen vielä pitkään. Klamydia on arvioltaan 80 % tapauksista oireeton, mutta voi oireettomanakin aiheuttaa naisilla sisäsynnytinten tulehduksen ja johtaa lapsettomuuteen. Miehillä hoitamaton klamydiatartunta voi johtaa lisäkivestulehduksen. Onkin siis erittäin tärkeää saada seksitautien testauksesta mahdollisimman helppoa, jotta oireettomatkin tartunnat havaitaan ja saadaan hoidettua.

Oireettomien tartuntojen tunnistamiseksi seksitautien testausaktiivisuutta tulisi saada nostettua. Nuoret miehet käyvät tilastollisesti vähemmän seksitautitesteissä kuin naiset.

”Nuoret miehet ovat olleet hankala kohderyhmä tavoittaa”, vahvistaa YTHS:n terveyspalvelupäällikkö Hanna Kari. ”Etänäytteenottopalvelun avulla miesten testausaktiivisuus on kuitenkin selvästi noussut”, hän lisää.

Etänäytteenotto on siis lisännyt etenkin miesten testausaktiivisuutta, joten matalankynnyksen seksitautitesteille on selvästi tarvetta. Kysyttäessä minkälaista palautetta YTHS:n asiakkaat ovat antaneet palvelusta Kari vastaa positiivisesti:

”Ei paljoakaan, mutta se on hyvä asia! Se kertoo, että palvelu toimii. Opiskelijat ovat kuitenkin selvästi löytäneet palvelun, koska tilausmäärä on tasaantunut vakioksi.”

 

Etänäytteenotto on tehokas ratkaisu seksitautien torjuntaan

Etänäytteenoton hyödyt on havaittu selvästi käytännössä YTHS:n potilailla. Testauskynnyksen madalluttua seksitautitestejä tehdään määrällisesti enemmän kuin aikaisemmin, ja positiivisia tuloksia myös havaitaan ja saadaan hoidettua enemmän.

”Myös kansanterveydellisesti etänäytteenotolla on suuri merkitys. Klamydia voi aiheuttaa naisille lapsettomuutta, joten klamydiatartunta tulee ehdottomasti löytää ja hoitaa tämän ehkäisemiseksi”, Kari sanoo painokkaasti.

Kysyttäessä millaisena Kari näkee etänäytteenoton tulevaisuuden, hän vastaa: ”Ohjaamme jatkuvasti enemmän potilaita etätestaukseen ja toivon sen yleistyvän myös muualla. Etätestaus on kätevää ja helppoa!”

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019