Ajankohtaista

Näytä kaikkiBlogiUutinenTapahtumaAsiantuntija-artikkeli
Uutinen

Farmakogeneettisen paneelin sisältö laajenee ja vastausaika lyhenee

17.12.2018 -

Yhtyneet Medix Laboratorion farmakogeneettinen paneeli sisältää jatkossa jopa 17 lääkeainemetaboliaan vaikuttavaa geeniä ja se kattaa yli 100 lääkeainetta.

Uusina geeneinä mukana ovat mm. syöpälääkemetaboliassa tärkeät TPMT- ja DPYD-geenit sekä G6PD, joka on tärkeässä roolissa etenkin Välimeren seudun ja Afrikan maista tulevien potilaiden lääkkeiden sopivuuden selvittelyssä (ennustaa hemolyyttisen anemian riskiä useiden lääkkeiden kohdalla). Toisaalta joitain hyvin harvinaisia ja kliinisesti vähemmän tärkeitä variaatioita/geenejä on jätetty paneelista pois.

Farmakogeneettistä paneelista on hyötyä läpi elämän oikean lääkkeen valinnassa

Kaikki lääkehoidot eivät tehoa tai sovellu kaikille potilaille samalla tavoin. Lääkehoitojen yksilöllisiä vaikutuksia, kuten lääkkeiden sopivuutta, tehoa ja annostusta voidaan ennakoida farmakogeneettisen geenipaneelitutkimuksen (B -FarmL-D) avulla.

Geenipaneelitutkimus on erityisen tärkeä niiden lääkkeiden osalta, joiden tehossa ja turvallisuudessa on todettu suuria yksilöllisiä eroja ja jopa hengenvaarallisia seurauksia.

Lääkäri voi hyödyntää geenipaneelitutkimuksen tuloksia suoraan potilaille määrättävien lääkkeiden valinnassa ja siten vähentää lääkkeiden haittavaikutuksia tai mahdollista ennalta tiedossa olevaa tehottomuutta. Huomionarvoista on myös se, että näiden geenitestien tulokset pysyvät muuttumattomina, joten kerran teetetystä tutkimuksesta on hyötyä läpi elämän.

 

Kaikki SYNLAB-konsernissa tehtävät B -FarmL-D -tutkimukset keskitetään samaan laboratorioon

Keskitämme jatkossa kaikki SYNLAB-konsernissa tehtävät B -FarmL-D tutkimukset samaan laboratorioon, minkä seurauksena paneelin sisältö laajenee ja vastausaika lyhenee. Jatkossa tutkimus tehdään kahdesti kuukaudessa ja vastausaika siten lyhenee 15 - 20 arkipäivään.


Ota yhteyttä:

Kirsi Piippo
asiantuntija/genetiikka
etunimi.sukunimi@medix.fi
puh. 050 409 0868

Myynti ja markkinointi:
markkinointi@medix.fi

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019