Hyytymistekijä VIII

P -FVIII    KL 1097

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatio

Hyytymishäiriöiden selvittely.

Näyteastia

Na-sitraattiputki
Plasma erotellaan kahteen erotteluputkeen

Näyte

2 x 1 ml na-sitraattiplasmaa. Näyte on sentrifugoitava (10-15 min, 2500 g) ja plasma eroteltava kahteen erotteluputkeen. Plasmanäytteet pakastetaan.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy erottelemattomana 8 tuntia huoneenlämmössä. Eroteltu plasma pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Hyytymisajan mittaaminen.

Tekotiheys

Arkipäivisin, ma-pe

Vastausaika (arkipäivää)

2

Viitearvot

70-160 %

Tulkinta

Kohonnut hyytymistekijä VIII-aktiivisuus (taso >190%) on laskimo- ja valtimotukosten riskitekijä. Tutkimus sisältyy tromboositaipumuksen selvittelyyn (4025 P-Trombot). Tulkinnassa on huomioitava, että FVIII kuuluu akuutin faasin proteiineihin ja nousee mm. tulehdusten, maksasairauden, syöpäsairauden, fyysisen rasituksen, kortisonihoidon ja akuutin tukoksen yhteydessä. Myös raskauden aikana FVIII-taso on fysiologisesti tavanomaista korkeampi. Voimakkaan antikoagulaatiohoidon (hepariinit, trombiinin esto, FXa-esto) aikana FVIII aktiivisuus tyypillisesti laskee. Hepariiniresistenssin yhtenä merkittävänä riskitekijänä on suuri FVIII-pitoisuus (>200%).

Koholla oleva FVIII-aktiivisuus on yleensä hankinnainen tukosalttiutta lisäävä riskitekijä, mutta muutos voi olla myös pysyvä, taustaltaan geneettinen. Lähisukulaisten tutkimukset eivät kuitenkaan ole aiheellisia.

Hyytymistekijä FVIII tulee aina määrittää pidentyneen APTT:n selvittelyssä. A-Hemofiliassa ja joskus von Willebrandin taudissa FVIII-aktiivisuus on alentunut. Harvinaisissa tapauksissa myös periytyvää verenvuototautia sairastamattomille henkilöille voi mudostua hyytymistekijän aktiivisuutta heikentäviä autovasta-aineita (hankinnainen hemofilia).

Tekopaikka

HUSLAB
Akkreditointitaho: FINAS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: SFS-EN ISO/IEC 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 04.12.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024