Plasmodium, vasta-aineet

S -PlasAb     KL 2317

Alihankinta

Indikaatiot

Tuoreen tai aiemmin sairastetun malarian osoittaminen.

Näyteastia

Seerumigeeliputki

Näyte

0.5 ml seerumia

Säilytys ja lähetys

Säilytys 7 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA)

Viitearvot

Kaikki alle 1 Abs.indeksi

Tulkinta

Testi on luonteeltaan semikvantitatiivinen ja mittaa kokonaisvasta-aineita (IgG, IgM ja IgA) lajien P. falciparum ja P. vivax rekombinanttiantigeeneille. Malariaplasmodien antigeeniset rakenteet reagoivat ristiin, minkä vuoksi vasta -aineiden perusteella ei voi erotella eri malarialajien (P. falciparum, P. vivax, P. ovale, P. malariae) aiheuttamia infektioita toisistaan, mutta toisaalta vasta-aineet mitä tahansa lajia kohtaan voivat tulla testissä esiin.

Negatiivinen tulos sulkee suurella todennäköisyydellä pois yli kaksi viikkoa aiemmin sairastetun tai kroonistuneen malarian. Positiivinen tulos viittaa joko ajankohtaiseen tai aiemmin sairastettuun malariaan. Vasta-aineet voivat jäädä kohonneelle tasolle useiksi vuosiksi infektion päättymisen jälkeen. Poikkeavista tuloksista annetaan lausunto, jolloin esitiedot (esim. oireiden tai malaria-alueella oleskelun ajankohta) ovat hyödyllisia tuloksia tulkittaessa.

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa

Vastausaika (arkipäivää)

4-8

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 23.04.2024

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024