Endomysium vasta-aineet

S -EMA        KL 3729

Akkreditoitu menetelmä.

Osatutkimukset

S -EMAbA     KL 4390
S -EMAbG     KL 4391

IgA- ja IgG-luokan vasta-aineet voidaan pyytää myös erikseen.

Indikaatiot

Keliakian diagnostiikka. Positiivisten tTG-vasta-ainetulosten varmistaminen. IgG-luokan vasta-aineiden tutkiminen erikseen on perusteltua vain tiedetyssä IgA-puutoksessa. IgA-puutteisen keliakiapotilaan dieetin onnistumisen seurantaan tulee käyttää herkempää ja kvantitatiivista transglutaminaasi-vasta-aineiden määritystä (S -tTGAbG). Ks. myös Keliakiatutkimuspaketit (Pt-KeliSeu, Pt-kelia-M, Pt-Keli-Su, Pt-Keli-La ja Pt-Keli-XL).

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml seerumia.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 4 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Epäsuora immunofluoresenssi (IF)

Tekotiheys

4 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

2-3

Viitearvot

S -EMAbA      alle 10titteri
S -EMAbG      negat

Tulkinta

IgA-luokan endomysiumvasta-aineita esiintyy lähes kaikilla sekä tyypillistä (esim. vatsavaiva- tai ripulioireet tai dermatitis herpetiformis) että epätyypillisempää (esim. anemiat ja kasvuhäiriöt) aktiivia keliakiaa sairastavista.

IgA-puutos on keliakiaa sairastavilla muuta väestöä yleisempi. Parhaan herkkyyden saavuttaviseksi keliakian seulonnassa on siten aiheellista tutkia myös IgG-luokan endomysiumvasta-aineet tai sulkea pois IgA-puutos.

Vasta-aineet häviävät gluteenittoman dieetin aikana yleensä muutamassa kuukaudessa ja lähes aina viimeistään vuoden kuluessa, joten testi on hyvä myös dieettihoidon pitävyyden seurannassa.

Endomysiumvasta-ainetutkimus on herkkyydeltään ja spesifisyydeltään samaa luokkaa kuin kudostransaminaasivasta-ainemääritys ja menetelmät korreloivat keskenään erinomaisesti. Erilaisista määritystekniikoista johtuen virhelähteet ovat kuitenkin erilaiset ja tutkimukset täydentävät siten toisiaan. Suurin herkkyys keliakian toteamisessa saavutetaan, kun tutkitaan IgA-luokan endomysium- ja kudostransaminaasivasta-aineet (valikoidussa tapauksissa myös gliadiinivasta-aineet) sekä IgA-puutoksen yhteydessä lisäksi spesifiset IgG-vasta-aineet (Ks. Keliakiatutkimuspaketit). Pienten lasten osalta näiden lisäksi myös deaminoitujen gliadiinipeptidivasta-aineiden tutkiminen on perusteltua (S -DGPAb tai Pt-Keli-La).

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 18.10.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024