Dermatofyytit, nukleiinihappo (kval)

-DermNhO     KL 6371

Osatutkimukset

-DeryNhO     ATK 10367   Dermatofyytit ryhmä, nukleiinihappo (kval)
-TrruNhOATK 10368Trichophyton rubrum, nukleiinihappo (kval)
-MicaNhOATK 10369Microsporum canis, nukleiinihappo (kval)
-EpflNhOATK 10370Epidermophyton floccosum, nukleiinihappo (kval)

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatiot

Dermatofyytin aiheuttaman pinnallisen infektion (silsan) epäily.

Esitiedot

Sienilääkityksestä (lääke, milloin viimeksi käytetty) tulee mainita lähetetiedoissa.

Näyte

Näyte raaputetaan/leikellään/nypitään suoraan sieninäytekirjekuoren mustaan kovapaperiseen taskuun. Tasku suljetaan taitoksin ja laitetaan näytteineen kirjekuoreen. Kirjekuori suljetaan ja täytetään kuoressa kysytyt tiedot huolellisesti. Kuori säilytetään huoneenlämmössä.

Ihonäyte: Näytteenottoalue puhdistetaan pyyhkimällä 70-80 %:lla alkoholilla. Näyte otetaan kyretillä tai kirurgiveitsellä raaputtamalla sairaan ja terveen alueen rajalta. Näytettä otetaan useammasta kohdasta, jos läikkiä on useampia. Jos infektioalueella on rakkuloita, irrota niiden katto kyretillä näytteeksi.

Kynsinäyte: Poista kynnen kärkiosa ennen näytteenottoa. Puhdista näytteenottoalue pyyhkimällä 70-80 % alkoholilla. Jos kynnessä on kynsilakkaa, se poistetaan. Tämän jälkeen raaputetaan kyretillä tai kirurgiveitsellä näytepurua koko kynnen leveydeltä terveen ja sairaan kynnen rajalta. Näyte otetaan kynsilevyn alapinnasta. Jos kynsi on paksuuntunut, näyte otetaan kynsilevyn alta sekä läheltä kynsivallia.

Hius- ja partanäyte: Näytteenottoalue puhdistetaan pyyhkimällä 70-80% alkoholilla. Mikäli näyte on hiuspohjasta tai parrasta alla olevaa ihoa raaputetaan kyretillä tai kirurgiveitsellä, ja lisäksi nypitään vähintään 5 hiusta/karvaa juurinen steriilillä pinsetillä (hiusten latvat voi leikata pois).

Pehmeä, kostea tai tulehtunut ihoalue josta raapenäytettä ei saada: Näyte otetaan nukkatikulla (FLOQSwab näytteenottotikku ja kuljetusputki, kuiva). Näyte säilytetään jääkaappilämpötilassa.

Huom! Tikkunäyte ei ole dermatofyytin löytymisen kannalta optimaalinen ja siksi sitä tulee käyttää vain, jos raappeen saaminen on mahdotonta.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilytetään ja lähetetään huoneenlämmössä.

Menetelmä

PCR

Vastausaika

4 - 8 arkipäivää

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Tutkimus koostuu osatutkimuksista, joiden kohdalla positiivinen tulos tarkoittaa seuraavaa:

-DeryNhO: Näytteessä on jokin dermatofyytti. Ryhmään kuuluvat alla mainittujen kolmen dermatofyytin lisäksi mm. T. mentagrophytes, T. interdigitale, T. verrucosum ja T. tonsurans.
-TrruNhO: näytteessä on Trichophyton rubrum
-MicaNhO: näytteessä on Microsporum canis
-EpflNhO: näytteessä on Epidermophyton floccosum

Virhelähteet

Koska tutkimus tunnistaa myös kuolleen dermatofyytin, voi tulos olla positiivinen äskettäin käytetystä sienilääkityksestä huolimatta. Tästä ei kuitenkaan ole käytettävissä kattavaa tutkittua tietoa, joten tarkkoja varoaikoja ei voida antaa. Positiiviseen tulokseen tulee siis suhtautua varauksella sienilääkitystä käyttäneellä potilaalla, ja uusia tutkimus tarvittaessa Sk-SienVi-tutkimuksessa mainittuja lääkityksen varoaikoja noudattaen.

Huomautus

Joskus harvoin iho- tai kynsisairauden aiheuttajaksi paljastuu hiivatulehdus (lähinnä Candida spp). Kandidoosia epäiltäessä suosittelemme Candida PCR -tutkimusta.

Kirjallisuus

Chandran NS, Pan JY, Pramono ZA, Tan HH, Seow CS. Complementary role of a polymerase chain reaction test in the diagnosis of onychomycosis. Australas J Dermatol. 2013 May;54(2):105-8.

Faergemann J, Baran R. Epidemiology. Clinical presentation and diagnosis of onychomycosis. Br J Dermatol 2003; 149: Suppl 65:1-4.

Gräser Y, Czaika V, Ohst T. Diagnostic PCR of dermatophytes-an overview. J Dtsch Dermatol Ges. 2012 Oct;10(10):721-6.

Luk NM, Hui M, Cheng TS, Tang LS, Ho KM. Evaluation of PCR for the diagnosis of dermatophytes in nail specimens from patients with suspected onychomycosis. Clin Exp Dermatol. 2012 Apr;37(3):230-4.

Sieni-infektiot ihossa, hiuksissa ja kynsissä. http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi13050

Spiliopoulou A, Bartzavali C, Jelastopulu E, Anastassiou ED, Christofidou M. Evaluation of a commercial PCR test for the diagnosis of dermatophyte nail infections. J Med Microbiol. 2015 Jan;64(Pt 1):25-31.

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA MLA:n jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tiedustelut

ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 14.11.2019

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021