Eosinofiilisten granulosyyttien kationinen proteiini

S -ECP          KL 4108

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Eosinofiilin aktivoituessa vapautuu kudoksiin ja vereen välittäjäaineita, joista ECP on parhaiten tunnettu. Sen määrä seerumissa, alveolinesteessä ja nenäeritteessä on lisääntynyt astman aktiivisessa vaiheessa ja sen on osoitettu vähenevän hoidon aikana sekä aikuisilla että lapsilla.
Allergista nuhaa sairastavilla on osoitettu nenäeritteessä allergeeni-altistuksen aikana kohonneita ECP-pitoisuuksia - paikallinen glukokortikoidi vähentää ECP:n pitoisuutta nenäeritteessä.
Tähänastiset tutkimukset viittaavat siihen, että seerumin ja kudosnesteiden ECP-määrityksiä voidaan käyttää apuna astman ja allergisten sairauksien diagnostiikassa ja hoitoseurannassa. Myös kystisessä fibroosissa on todettu korkeita seerumin ja syljen ECP-pitoisuuksia.

Näyteastia

Muoviputki, Greiner Vacuette ref 454078

Näyte

0.5 ml seerumia.

Näytteenotto

Seerumigeeliputki 3,5 ml (muoviputki, Greiner Vacuette tuotenro (454078)
Näytettä käännellään viisi kertaa heti ottamisen jälkeen ja näytteen annetaan sitten hyytyä +22 ± 2 °C:ssa 60-120 min, jonka jälkeen näyte sentrifugoidaan 2000 g, 10 min huoneen lämpötilassa. Seerumi erotetaan toiseen putkeen. Näytteen hyytymisaikaa ei saa ylittää eikä alittaa. Lämpötilalla on suuri merkitys määritystulokseen: korkeassa lämpötilassa (yli +24 °C) soluista vapautuvan ECP:n määrä kasvaa.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 1 - 2 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys tällöin pakastettuna.

Menetelmä

Fluoroentsyymi-immunomääritys (FEIA).

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika (työpäivää)

4

Viitearvot

alle 14 ug/l

Tulkinta

Koholla oleva ECP-pitoisuus seerumissa ja kudosnesteessä viittaa kudostuhoon.
Aikuisilla astmapotilailla seerumin ECP-pitoisuudet ovat korkeita ennen hoitoa, Vengen tutkimuksessa ad 60 µg/l. Kun potilaita hoidettiin neljä viikkoa inhaloidulla steroidilla, seerumin ECP-pitoisuudet laskivat arvoihin alle 20 µg/l.
Kystistä fibroosia sairastavilla potilailla on todettu seerumin ECP-pitoisuuksien olevan 56 ± 29 µg/l Kollerin tutkimuksessa. Iällä ei ollut merkitystä, ja samassa tutkimuksessa todettiin terveillä seerumin ECP-pitoisuudet 8 ± 3 µg/l. Iho-oireisilla maitoallergisilla lapsilla ennen altistusta todettiin ECP-pitoisuudet 4.1-7.4 µg/l ja altistuksen jälkeen 11.0-22.5 µg/l.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 08.11.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024