Hemoglobiini, ihmisen (kvant)

F -hHb    KL 6455

STT:n tutkimusnumero 10673

Akkreditoitu tutkimus

Indikaatiot

Tutkimus osoittaa natiivin humaanihemoglobiinin ulosteesta. Se soveltuu ohutsuolen alaosan, paksusuolen tai peräsuolen alueen verenvuodon osoittamiseen.

Näyteastia

Ulosteen veri, iFOB-näyteastia

Näyte

Linkki potilasohjeeseen

Käyttämätön näyteputki säilytetään huoneenlämmössä (enintään 25°C:ssa). Älä käytä näytteenottoputkia viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Viimeinen käyttöpäivä on merkitty näytteenottoputkien etiketteihin muodossa vuosi-kuukausi.

Ota pieni määrä ulostetta puhtaaseen astiaan tai puhtaalle wc-paperille (wc:n vettä ei saa tulla näytteeseen). Älä ota näytettä ripuliulosteesta tai ulosteesta, jossa näkyy verta, vaan jätä näytteenotto seuraavaan ulostuskertaan.

Kierrä auki näyteputken korkki, jossa on näytetikku. Kerää näyte näyteputken näytetikulla painamalla tikku saman ulostenäytteen kolmeen (3) eri kohtaan.

Aseta näytetikku takaisin näyteputkeen ja kierrä korkki tiukasti kiinni.

Näytteen säilytys

Näyte säilytetään jääkaapissa ennen lähettämistä. Näyte säilyy enintään 5 vrk huoneenlämmössä (18-22°C) tai 7 vrk jääkaapissa (2-8°C) sisältäen kuljetusajan.

Näytteen lähetys

Näytteen kuljetus huoneenlämmössä (tai kylmässä).

Menetelmä

Immunoturbidometrinen

Tekotiheys

Ma-pe

Vastasaika (arkipäivää)

1-2

Viitearvot

alle 15 ug/g

Tulkinta

Tutkimuksen tarjoama kvantitatiivinen tulos mahdollistaa kansallisten suositusten seuraamisen ja tulokset voidaan arvioida kunkin potilaan iän, sukupuolen ja mahdollisten riskitekijöiden perusteella. Positiivinen tulos (>15 µg/g) viittaa gastrointestinaaliseen verenvuotoon ja edellyttää jatkotutkimuksia esim. paksusuolensyövän poissulkemiseksi. Suoliston vuoto saattaa olla ajoittaista ja siksi tutkimuksen suorittaminen kolmen eri ulostuskerran yhteydessä lisää tunnistuksen luotettavuutta.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 25.07.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024