Kryoglobuliini

S -Kryog     KL 3656

Alihankinta

Indikaatiot

Sidekudostautien ja vaskuliittien diagnostiikka. Epäily kiertävistä immuunikomplekseista tai myeloomasta.

Näyteastia

Seerumiputki 2 x 10 ml tai seerumiputki 4 x 5 ml. Geeliputki ei sovellu näytteenottoon.
Erotteluputket tulee sitoa yhteen kumilenkillä tai pakata samaan minigrip pussiin.

Näyte

8 ml seerumia. Putki voi olla esilämmitetty tai huoneenlämpöinen. Kokoveri on säilytettävä +37 ºC:ssa, kunnes seerumi on eroteltu. Sentrifugointi +37 ºC:ssa. Mikäli näyte pääsee jäähtymään ennen kuin seerumi on eroteltu, ei tutkimusta voida tehdä. Kokoverenä saapuvat näytteet hylätään.

Säilytys ja lähetys

Näytteen tulee olla perillä laboratoriossamme viimeistään näytteenottoa seuraavana päivänä. Lämpimänä eroteltu seerumi säilytetään ja lähetetään huoneenlämmössä. Näyte on suojattava kylmältä kuljetuksen aikana.

Menetelmä

Kryoglobuliinitutkimuksessa näyte inkuboidaan +4 C:ssa 7 vrk . Presipitaattia ei normaalisti muodostu. Jos presipitaattia muodostuu, tarkistetaan, että se liukenee +37C:ssa ja määritetään liuenneen presipitaatin määrä (g/l).

Vastausaika (arkipäivää)

8-15

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Positiivisesta näyttestä vastaaan Kryopresitaatin määrä suhteutettuna seerumin määrään (g/l). Kryoglobuliineja on eri tyyppejä: "Simple type" muodostuu yhdestä immunoglobuliiniluokasta. Sitä tavataan etenkin lymfoproliferatiivisissa tiloissa.

Multippelissa myeloomassa kryoglobuliini on usein monoklonaalisen proteiinin muodostama ja proteiinin määrä on suuri (>1 g/l). "Mixed type" on usein IgG:n ja IgM:n yhdessä muodostama. Sitä tavataan mm. systeemisissä autoimmuunitaudeissa, lymfoproliferatiivisissa tiloissa, glomerulonefriiteissä, maksataudeissa ja kroonisissa infektioissa. IgM-komponentilla on usein reumafaktori-aktiviteetti. Immuunikompleksien muodostamassa kryoglobuliinissa voi olla myös komplementtikomponentteja ja SLE-tapauksissa esim. tumavasta-aineita.

Todetun kryopresitaatin koostumus voidaan selvittää S -Kryopresitaatin analyysi -tutkimuksella (S -Kryopre, KL 2159).

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 26.03.2024

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024