Kortisoli, päivällä, pakettitutkimus

Sa-KorsPPa   ATK 10735
STT-koodi:9950

Alihankinta

Indikaatio

Mahdollisen stressikuormituksen ja siitä aiheutuvien lisämunuais- ja sukuhormonien synteesihäiriöiden selvittely.

Näyteastia

Sylkinäyteputki 4 kpl. Sylkinäytteenottovälineet ("Sa-KorsPPa (Kortisoli, päivällä, pakettitutkimus) sylkinäytesetti") voi tilata SYNLABista.

Näyte

Sylkinäyte 2 ml / putki. Tutkimusta varten otetaan neljä näytettä. Näytteen tulee olla sylkeä (ei esim. ysköstä). Näytteeseen ei saa sekoittua verta. Näytteenoton yhteydessä ei saa käyttää syljen eritystä lisääviä aineita.

Näytteenottoajat

Näyte 1: klo 6-8, näyte otetaan 30 min. heräämisen jälkeen
Näyte 2: klo 10-12
Näyte 3: klo 16
Näyte 4: klo 20

Esivalmistelu

Kortisolilääkkeet vaikuttavat kortisolin pitoisuuteen seerumissa ja siten myös sylkimäärityksen tulostasoon. Apteekista ostetut hydrokortisonivoiteet eivät häiritse määritystä, jos voide ei pääse kontaminoimaan näytettä esim. käsien kautta.

Näytteenottopäivänä ei saa syödä valkosipulia, kukkakaalia tai parsakaalia. 30 minuuttia ennen näytteenottoa ei saa syödä eikä juoda, ottaa lääkkeitä, käyttää vismuttia (Bi) sisältäviä tuotteita, pestä hampaita, käyttää suuvettä, tupakoida tai pureskella purukumia.

Näytteenotto

Kerää sylki näyteputkeen pillin avulla. Näyteputki tulisi täyttää noin puoleen väliin saakka. Sulje putki huolellisesti. Liimaa putkeen setin mukana tullut tarra, johon on kirjoitettu selkeällä käsialalla nimi, näytteenottopäivä ja kellonaika. Lisätessäsi näyteputkeen muita tarroja (esim. viivakooditarra) huolehdi, että näytteenkeräyspäivä ja kellonaika eivät peity.

Säilytys ja lähetys

Näytteet säilyvät jääkaapissa 5 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna. Toimita kaikki sylkinäyteputket (4 kpl) samalla kertaa laboratorioon.

Menetelmä

EIA

Vastausaika (arkipäivää)

7-10

Viitearvot

Syljen kortisoli (klo 8), viitearvo 3,8-25,9 nmol/l
Syljen kortisoli (klo 12), viitearvo 2,0-9,8 nmol/l
Syljen kortisoli (klo 16), viitearvo 1,5-8,7 nmol/l
Syljen kortisoli (klo 20), viitearvo 0,9-8,9 nmol/l

Huomioitavaa

Kortisolin viitearvot ovat menetelmäkohtaisia. Tulosta tulee verrata tuloksen yhteydessä ilmoitettuihin viitearvoihin. Immunologisten menetelmien tulostaso on korkeampi kuin LC-MS/MS-menetelmän.

Tekopaikka

SYNLAB Leinfelden

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 27.10.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024