Immunologisiin määrityksiin vaikuttavien häiriötekijöiden selvitys

-Imm-Ong  ATK 9375
STT koodi:11086

Alihankinta

Mikäli saatu immunologisen määrityksen tulos (hormonit, proteiinit, kuten P -TSH, P -hCG-tot, fP -PTH, S -hCG, S -hCG-B-V) ei sovi potilaan kliiniseen tilaan tai se on ristiriidassa potilaan muiden laboratoriotulosten kanssa, syynä voivat olla määritysmenetelmää häiritsevät immunologiset tekijät. Yleisimpiä näistä ovat tutkittavan veren heterofiiliset vasta-aineet, jotka reagoivat määritysmenetelmän reagenssien kanssa, aiheuttaen joko virheellisen korkean tai matalan tuloksen. Tutkimus ei sovellu hormonien vapaiden fraktioiden kuten P -T4-V ja P -T3-V häiriötekijöiden selvittelyyn.

Indikaatiot

Epäily tulokseen vaikuttavista häiriötekijöistä immunologisissa määrityksissä, kuten kliinisen kuvan kanssa ristiriitainen tulos. Epäily heterofiilisistä vasta-aineista tutkittavan veressä.

Näyte

Näytetilavuus vähintään 1 ml. Tutkimuksen näytemuoto määräytyy alkuperäisen tutkimuksen perusteella, joka tulee tarkistaa -Imm-Ong tekopaikan laboratoriokäsikirjasta (Huslab).

Esimerkiksi TSH -tutkimuksessa näytelaatu on -Imm-Ong tekopaikan ohjeistuksen mukaan plasma (P -TSH), tällöin -Imm-Ong tutkimukseen lähetetään plasma-näyte, vaikka alunperin olisi tutkittu S -TSH.

Näytteen laatu ilmoitettava pyynnön tiedoissa ja kirjoitettava käsin putkeen.

Säilytys ja lähetys

Säilyvyys ja lähetysohjeet selviteltävän tutkimuksen mukaan.

Menetelmä

Heterofiilisten vasta-aineiden poisto immunologisesti. Alkuperäinen virheelliseksi epäilty tutkimus määritetään sekä alkuperäisestä näytteestä että käsitellystä näytteestä ja tuloksista annetaan lausunto. Tarvittaessa tehdään muita kokeita häiriön selvittämiseksi (esim. näytteen laimennuskäyrä, määritys toisella menetelmällä).

Tekotiheys

Pyydettäessä, arkisin

Vastausaika (arkipäivää)

10

Tulkinta

Tuloksista annetaan lausunto, jossa kerrotaan alkuperäisestä näytteestä saatu tulos, sekä vasta-aineiden poistokäsittelyn jälkeinen tulos, jos se eroaa alkuperäisestä. Aina tulos ei ns. normalisoidu, mutta käsittely saattaa silti vaimentaa häiriön astetta. Mikäli tutkimus osoittaa, että tutkittavan veressä on häiritseviä tekijöitä, on suositeltavaa käyttää -Imm-Ong tutkimusta kyseisen analyytin kohdalla jatkossakin.

Huomautuksia

Tilattaessa tulee aina ilmoittaa selviteltävän tutkimuksen lyhyt nimi (lyhenne) ja tutkimusnumero, sekä näytteen laatu.

-Imm-Ong -tutkimus ei sovellu hormonien vapaiden fraktioiden kuten P -T4-V ja P -T3-V häiriötekijöiden selvittelyyn. Näitä varten käytä tutkimuksia 6160 S -T4-Vdi tai 6159 S -T3-Vdi, jotka määritetään dialyysimenetelmällä.

Tekopaikka

HUSLAB

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 02.05.2024

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024