Alfa-1-antitrypsiini

S -Antitry          KL 1038

Akkreditoitu menetelmä.

Alfa-1-antitrypsiini on proteaasi-inhibiittori, joka muodostuu maksassa. Sen fysiologinen tehtävä on suojata kudoksia tulehdusten yhteydessä valkosoluista vapautuvien proteaasientsyymien (elastaasi, kollagenaasi) haitallisilta vaikutuksilta. Alfa-1-antitrypsiini esiintyy erilaisina geneettisinä variantteina, joihin liittyy eri suuruiset seerumipitoisuudet. Mataliin alfa-1-antitrypsiinipitoisuuksiin liittyy lisääntynyt riski sairastua keuhkoemfyseemaan ja lapsilla neonataaliseen maksafibroosiin. Proteiinielektroforeesissa se on alfa-1-fraktion merkittävin osa. Alfa-1-antitrypsiini kuuluu akuutin faasin proteiineihin ja sen pitoisuus kohoaa tulehdustiloissa ja raskauden aikana.

Indikaatiot

Alfa-1-antitrypsiinin puutostilan toteaminen ja siitä johtuvien tilojen diagnostiikka (keuhkoemfyseema, maksakirroosi, työpaikan pölyaltistus, vastasyntyneen pitkittynyt keltaisuus).

Näyteastia

Seerumi tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml seerumia.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2-4 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Immunoturbidometrinen.

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

1.0 - 1.8 g/l

Tulkinta

Koska alfa-1-antitrypsiini kuuluu akuutin faasin proteiineihin, sen pitoisuus kohoaa tulehdustiloissa ja kudostuhon yhteydessä. Lisäksi raskauden, estrogeenihoidon ja maligniteetin yhteydessä tavataan kohonneita arvoja.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 17.11.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024