Gastriini

fS-Gastr          KL 1448

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatiot

Toistuva ventrikkeliulkus, jonka syyksi epäillään gastrinoomaa (Zollinger-Ellisonin oireyhtymä), antrumin G-soluhypertrofian ja atrofisen gastriitin diagnoosi.

Potilaan esivalmistelu

Potilas paastoaa vähintään 10 tuntia. Mahanesteiden erittymiseen vaikuttava lääkitys tulisi lopettaa mikäli mahdollista seuraavasti: Suolahapon eritykseen vaikuttavat lääkkeet sekä protonipumpun estäjät 1-2 viikkoa, histamiini-2-reseptorin salpaajat 1-2 vuorokautta ja mahanesteitä neutraloivat lääkkeet ja limakalvon suoja-aineet 1 vuorokausi ennen kokeen suorittamista.

Näyteastia

Seerumiputki

Näyte

1 ml paastoseerumia, ei geeliputkeen. Kylmänäytteenotto, jolloin on huomioitava seerumin vaatima pidempi hyytymisaika Näyte sentrifugoidaan välittömästi sen hyydyttyä, seerumi erotellaan ja pakastetaan. (ks. www. yml.fi / Laboratoriokäsikirja /  Näytteenotto ja -käsittely / Kylmänäytteenotto).

Näytteen lipeemisyys, ikteerisyys ja hemolyysi häiristevät määritystä. Jos näyte sentrifugoidaan ennen kuin se on hyytynyt, seerumiin saattaa jäädä fibriiniä, joka häiritsee määritystä.

Säilytys ja lähetys

Pakastettuna

Menetelmä

CLIA 
Menetelmä mittaa gastriinin molekyylimuodot gastriini-17(sulfatoitu) ja gastriini-34 (sulfatoitu ja ei-sulfatoitu).

Tekotiheys

5 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

2 - 3

Viitearvot

6,2 - 54,8 pmol/l 

Tulkinta

Gastrinoomassa eli Zollinger-Ellisonin oireyhtymässä on gastriinin lepoarvo useimmiten yli 450 pmol/l. Jos taso nousee edelleen stimulaatiokokeissa ja seerumin pepsinogeenipitoisuus on korkea, gastrinoomadiagnoosi on todennäköinen. Arvot, jotka ylittävät 240 pmol/l, ovat gastrinooman suhteen epäilyttäviä. Jos lepoarvot ovat 70 - 240 pmol/l, on syytä tehdä sekretiinistimulaatiokoe. Tällöin gastrinoomapotilailla paradoksaalisesti gastriinitaso nousee. Antrumin harvinaisessa G-soluhyperplasiassa esiintyy myös varsin korkeita gastriinin lepoarvoja, mutta stimulaatiokokeissa gastriinitaso nousee vähemmän kuin gastrinoomassa.
Pohjukaissuolihaavapotilailla ja mahahaavapotilailla gastriinitaso voi olla lievästi kohonnut. Atrofisessa gastriitissa gastriinin lepoarvot ovat useimmiten suuret ja pepsinogeenipitoisuudet pienet. Antasidien käyttö nostaa gastriinieritystä. Pylorusstenoosissa antrumin venyminen nostaa gastriiniarvoja. Gastriiniarvot nousevat myös aterian ja kahvin nauttimisen jälkeen. Varsinkin runsasproteiininen ateria stimuloi gastriinieritystä.
Munuaisten vajaatoiminta suurentaa gastriinipitoisuutta. Pepsinogeenimääritys (ks. pepsinogeeni I) ja ateria-koe täsmentää tulkintaa.

Tekopaikka

MVZ Labor Dr. Limbach & Kollegen
Akkreditointitaho: DAkkS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: DIN EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 08.11.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2022