Helicobacter pylori, vasta-aineet

S -HepyAb            KL 3950

Osatutkimukset

S -HepyAbG          KL 3954
S -HepyAbA          KL 3953

Akkreditoitu menetelmä.

Helicobacter pylori, on ihmisen mahalaukussa ja pohjukaissuolessa esiintyvä bakteeri, joka liittyy gastriittiin, ulkukseen ja mahasyöpään. Vasta-ainemääritys on hyvä ja herkkä menetelmä H. pylori-infektioiden osoittamiseksi aikuisilla ja yli kouluikäisillä lapsilla.

Indikaatiot

Helicobacter pylori -infektion diagnostiikka ja häätöhoidon onnistumisen arviointi. Alle 5 -vuotiailla suositellaan ulosteen Helicobacter pylori, antigeeniosoitusta.

Näyteastia

Seerumiputki tai geeliputki.

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. Näyte voidaan ottaa myös geeliputkeen.

Seurantanäyte 5-6 kuukauden kuluttua häätöhoidosta.


Näytteen säilytys

Säilytys 7 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna.

Näytteen lähetys

Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA).

Tekotiheys

3 x vko

Vastausaika

3

Viitearvot

S -HepyAbA   alle 18   U/ml
S -HepyAbG   alle 18   U/ml

Tulkinta

Helicobacter pylori-vasta-ainemääritys on herkkä menetelmä helikobakteeri-infektion toteamiseksi. Muilla menetelmillä varmistetussa potilasaineistossa IgG-vasta-ainetestin herkkyys oli yli 90 % ja IgA-testin yli 80 %. IgA-vasta-aineita ilman IgG-vasta-aineita löytyy muutamalla prosentilla viljelypositiivisista potilaista.
Vahvasti koholla olevat Helicobacter pylori -vasta-aineet viittaavat aktiiviin tai äskettäin hoidettuun infektioon, mutta varsinkin lievästi kohonneet vasta-ainetasot voivat olla myös jäännettä jopa vuosia aiemmin hoidetusta infektiosta. Negatiivinen tulos IgG- ja IgA-vasta-ainemäärityksissä sulkee suurella todennäköisyydessä pois aktiivin helikobakteeri-infektion.

Helikobakteeriin tehoavan antimikrobilääkehoidon seurauksena vasta-ainepitoisuudet ovat lievässä laskusuunnassa runsaan kuukauden ajan lähes kaikilla potilailla häätöhoidon onnistumisesta riippumatta. Vasta-ainepitoisuuksien lasku jatkuu kuitenkin vain niillä, joiden häätöhoito on onnistunut. Heillä vasta-ainepitoisuudet laskevat vähintään puoleen 5 - 6 kuukaudessa.

Positiiviset seerumit säilytetään 7 kk ajan. Seurantanäyte suositellaan otettavaksi noin 5 - 6 kk häätöhoidon jälkeen. Ilman hoitoa edeltänyttä näytettä ei yleensä voida tehdä varmoja päätelmiä hoidon onnistumisesta. Häätöhoidon ajankohdan ilmoittaminen lähetetiedoissa antaa mahdollisuuden täsmällisempiin johtopäätöksiin lausuntoa annettaessa.

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna 
Akkreditointitaho: EAK (EA jäsen) 
Standardi: EVS-EN ISO 15189 

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 12.12.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024