Hepatiitti B -virus, c-antigeeni, vasta-aineet

S -HBcAb          KL 1606

Akkreditoitu menetelmä.

Tutkimuksella määritetään kokonaisvasta-aineet hepatiitti B-viruksen ydinantigeenia (core) kohtaan.

Indikaatiot

Hepatiittidiagnostiikka, HBsAg-kantajuustutkimukset (katso HBsAg), perustutkimus riskialttiiden työpaikkojen työhöntulotarkastuksessa ja riskiryhmien rokotustarpeen selvittely.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml seerumia

Säilytys ja lähetys

Säilyy 7 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

CMIA (Chemiluminescent  Microparticle Immunoassay)

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

1

Mahdolliset jatkotutkimukset saattavat pidentää vastausaikaa.

Viitearvot

Negatiivinen.

Tulkinta

Akuutissa hepatiitti B-infektiossa potilaat tulevat ydin- (core) vasta-ainepositiivisiksi jo hepatiitti B -pinta-antigeenin esiintymisen aikana. Sitä vastoin hepatiitti B -pinta-antigeenin (HBsAg) ja hepatiitti B-pintavasta-ainepositiivisuuden (HBsAb) välillä voi esiintyä 2 - 4 viikon mittainen ajanjakso, jolloin molemmat testit ovat negatiiviset. Tämä on seurausta antigeenin neutraloitumisesta kaikella käytettävissä olevalla vasta-aineella verenkierrossa. Tällöin hepatiitti B -core-vasta-aine on silti mitattavissa. Menetelmän herkkyydestä johtuen heikkoja vääriä positiivisia tuloksia saattaa esiintyä. Tällöin suosittelemme kontrollinäytteen ottamista joidenkin viikkojen kuluttua. Pieni osa HBcAb-positiivisista voi olla piilevästi hepatiitti B:n kantajia ("core-only"-potilaat). Tällöin HBc-vasta-ainetaso on korkea, pintavasta-aineita, HBsAb, ei ole mitattavissa ja HBsAg-testi on negatiivinen. Kantajuuden poissulkemiseksi tulisi teettää kvalitatiivinen HBV-DNA-määritys.
Vasta-ainepositiivisuus säilyy koko elämän, mutta vasta-ainetaso laskee vuosien kuluessa. Riskiryhmien tarkastuksissa vasta-ainepositiiviseksi todettua ei seuraavissa määräaikaistarkastuksissa tarvitse tutkia tartuntaa seuranneen immuniteetin vuoksi. Vasta-ainepositiivisia ei tarvitse rokottaa hepatiitti B -rokotteella. Rokotetuille ei muodostu hepatiitti B -corevasta-aineita. Rokotusvasteen toteaminen tapahtuu hepatiitti B -pinta-antigeenin vasta-aineiden, S -HBsAb KL 1608 avulla.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 18.10.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024