Irtosolututkimus, muu

  -Syto          KL 3053

Näyte

Näyte kaavitaan epäilyttävästä kohdasta puulastaimella siten, että siihen saadaan syvempienkin kerrosten soluja mukaan (pintasolut eivät juuri riitä diagnoosin tekoon). Materiaali ei kuitenkaan saisi olla verinen.

Näyte sivellään etukäteen merkitylle objektilasille ja pannaan välittömästi märkänä fiksaationesteeseen, 96 % alkoholiin, 1/2 - 24 tunnin ajaksi. Paras aika on 1 - 2 tuntia. Solusaalista voidaan myös suspensoida suoraan puulastaimesta 50 % alkoholia (5 - 10 ml) sisältävään näyteputkeen ja lähettää sellaisenaan.

Menetelmä

Solususpensio sytosentrifugoidaan. Sekä se että sivelynäyte värjätään Papanicolaoun menetelmällä.

Tekotiheys

Arkipäivisin, ma - pe

Tulkinta

Karsinoomat on helppo todeta, mikäli näytteessä on riittävästi mukana syvempien kerrosten soluja. Pinnalliset solut ovat usein nekrotisoituneita ja mahdottomia tunnistaa maligneiksi.

Myös leukoplakia voidaan todeta suun sytologisesta näytteestä. Etuna histologiseen näytteeseen nähden on se, että soluja voidaan saada laajan leesion koko alueelta kaapimalla, kun taas histologinen näyte edustaa vain osaa alueesta. Leukoplakiaa on joskus vaikea erottaa korkealle erilaistuneesta levyepiteelikarsinoomasta. Virusten aiheuttamista leesioista (aftat, rakkulat) saadussa solumateriaalissa nähdään usein tyypillisiä muutoksia: inkluusiokappaleita, kromatolyysiä, monitumaisuutta.
Sienitaudeissa sienirihmat ovat diagnostisempia kuin itiöt.

Epäspesifeissä tulehduksissa on runsaasti leukosyyttejä sekä usein paljon bakteereja ja soludebristä.

Tutkimuksesta annetaan lausunto 5 työpäivän kuluessa.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 09.06.2015

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2022