Karsinoembryonaalinen antigeeni

S -CEA          KL 2034 *
Pf-CEA           KL 3655
As-CEA          KL 4232

*Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

CEA on paras kolorektaalisen syövän merkkiaine ja on CA 19-9-määrityksen ohella hyödyllinen muissakin gastrointestinaalisissa syövissä. CEA on hyödyllinen myös rinta- ja keuhkosyövässä sekä medullaarisessa kilpirauhassyövässä, samoin munasarja- ja kohdunkaulan syövässä.
CEA:a käytetään ensisijaisesti syövän hoidon seurannassa. Tällöin on tärkeää ottaa ensimmäinen näyte ennen hoidon aloittamista.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Pf, As: Näyteputki (erotteluputki, kirkas, 5 ml)

Näyte

1 ml seerumia, pleura- tai askitesnestettä.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 4 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna. 

Jos näytettä ei lähetetä näytteenottopäivänä, erotellaan se geelin päältä erotteluputkeen.

Menetelmä

CMIA (Chemiluminescent Microparticle Immunoassay)

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

S -CEA
kaikkialle 5.0µg/l

Pf-CEA
Mikäli CEA-pitoisuus pleuranesteessä on suurempi kuin seerumissa, viittaa se paikalliseen tuotantoon. Ks. myös tulkinta.

As-CEA
Askitesnesteelle ei ole varsinaisia viitearvoja, mutta kirjallisuudessa on viitealueen ylärajana käytetty 10 ug/l. Mikäli CEA-pitoisuus askitesnesteessä on suurempi kuin seerumissa, viittaa se paikalliseen tuotantoon. Ks. myös tulkinta.

Tulkinta

Primaaridiagnostiikassa on huomioitava tupakoitsijoiden korkeammat tasot (noin kaksinkertaiset). Syövän seurannassa aleneva taso viittaa hyvään hoitovasteeseen, kun taas kahdessa perättäisessä näytteessä toistuva kohoava taso viittaa taudin uusiutumiseen. Jos taso toistuvissa määrityksissä nousee edelleen, se on merkitsevä, vaikka CEA-arvo on vielä viitealueella.
Säde- ja sytostaattihoidon yhteydessä, kun vaste on hyvä, taso voi ohimenevästi nousta kasvainsolujen kuollessa. Syövän seurannan suositeltava näytteenottoväli on 3 kk. Paksunsuolen syövän seurannassa CEA-määrityksen käyttäminen voi parantaa ennustetta. Pankreatiitissa ja sappistaasissa taso on kohtalaisesti koholla jopa 50 - 70 %:lla tapauksista. Koliitti voi myös aiheuttaa virheellisiä positiivisia tuloksia.
Yli kaksinkertainen taso askitesnesteessä seerumiin verrattuna viittaa gastrointestinaaliseen tai gynekologiseen syöpään. Vastaavasti korkea pitoisuus pleuranesteessä viittaa keuhkosyöpään.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 12.12.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024