Neuronispesifinen enolaasi

S -NSE     KL 3434
Li-NSEKL 3653

Alihankinta

Indikaatiot

S -NSE: Pienisoluisen keuhkosyövän, neuroblastooman ja neuroendokriinisten kasvainten diagnostiikka sekä hoidon seuranta. Aivovaurioiden laajuuden arviointi. 

Li-NSE: Aivovaurioiden ja keskushermoston tulehdusten diagnostiikka. Keskushermoston kasvainten ja neuroblastooman diagnostiikka.

Näyteastia

S-NSE: Seerumigeeliputki
Li-NSE: Tehdaspuhdas muoviputki

Näyte

S -NSE: 1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. Plasma ei sovellu määritykseen. Näyte on sentrifugoitava mahdollisimman nopeasti ja viimeistään 1 tunnin kuluessa. Näyte ei saa olla hemolyyttinen.

Li-NSE: 1 ml (minimi 0.5 ml) selkäydinnestettä. Näyte ei saa olla hemolyyttinen.
Näyte on sentrifugoitava 1 tunnin kuluessa näytteenotosta.Hoidon tehokkuutta seurattaessa otetaan ensimmäinen näyte ennen hoidon aloittamista.

Säilytys ja lähetys

S -NSE: Eroteltu näyte säilyy huoneenlämmössä 2 vrk ja jääkaappilämpötilassa 5 vrk. Lähetys huoneenlämmössä, jos näyte on perillä kahden vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Lähetys kylmälähetyksenä, jos näyte on perillä 3-5 vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna. Näytteen saa pakastaa vain kerran.

Li-NSE: Näyte säilyy jääkaapissa 3 vrk, lähetys kylmälähetyksenä. Näytteen on oltava perillä 3 vrk:n kuluessa näytteenotosta. Näytettä ei saa pakastaa.

Menetelmä

ECLIA

Tekotiheys

4 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

3

Viitearvot

S -NSE         Aikuiset       alle   17  ug/l
Li-NSE    alle   15  ug/l

Tulkinta

S -NSE: Pitoisuus on suurentunut pienisoluisen keuhkosyövän yhteydessä (80 - 90 % potilaista) ja vielä useammin neuroblastoomissa korreloiden yleensä hyvin taudin levinneisyyteen ja hoitovasteeseen. Myös suurissa aivovaurioissa S -NSE on selvästi koholla.

Li-NSE: Li-NSE voi kohota iskeemisissä ja traumaperäisissä aivovaurioissa, primaarisissa aivokasvaimissa, aivometastaaseissa, feokromosytoomassa, meningiitissä, enkefaliitissa, epilepsiassa, Guillain-Barrén oireyhtymässä sekä Creutzfeldt-Jakobin taudissa. Neuroblastoomassa Li-NSE saattaa olla koholla yhdessä suurentuneen seerumin NSE-pitoisuuden kanssa. Alzheimerin tauti ei nosta likvorin NSE-pitoisuutta.

Virhelähteet

Hemolyyttisestä näytteestä mitattu pitoisuus on virheellisen korkea. Mikäli näytteessä todetaan hemolyysiä, vastaukseen liitetään häiriövaikutuksesta varoittava huomautus.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 19.07.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024