Neuronispesifinen enolaasi

S -NSE          KL 3434
Li-NSE          KL 3653
Pf-NSE          KL 4707

Alihankinta

Indikaatiot

S -NSE: Neuroblastooman hoidon seuranta ja ennusteen arvioiminen. Keuhkojen pienisolukarsinooman hoidon seuranta. Vaskulaaristen tai traumaattisten aivovaurioiden laajuuden arviointi. Haiman saarekesolukarsinooman ja seminooman hoidon seuranta.
Li-NSE: Aivovaurioiden ja keskushermoston tulehdusten diagnostiikka. Keskushermoston kasvainten ja neuroblastooman diagnostiikka.

Näyte

S -NSE: 1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. Plasma ei sovellu määritykseen. Näyte on sentrifugoitava mahdollisimman nopeasti. Hemolyysi kohottaa arvoja.
Li-NSE: 1 ml (minimi 0.5 ml) selkäydinnestettä. Hemolyysi kohottaa arvoja. Hoidon tehokkuutta seurattaessa otetaan ensimmäinen näyte ennen hoidon aloittamista.
Pf-NSE: 1 ml (minimi 0.5 ml) pleuranestettä. Hemolyysi kohottaa arvoja.
 

Säilytys ja lähetys

Näytteen voi säilyttää jääkaapissa ja lähettää kylmälähetyksenä, mikäli se saadaan perille keskuslaboratorioon viimeistään 2 vrk kuluessa näytteenotosta. 

Seerumin pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Pakastettu näyte lähetetään pakastettuna. Seeruminäyte voidaan pakastaa vain kerran.

Huom.! Likvor- näyte lähetetään kylmälähetyksenä, sen on oltava perillä viimeistään 3 vrk kuluessa näytteenotosta. Ei saa pakastaa


Menetelmä

Immunokemiluminometrinen

Tekotiheys

Tehdään 3 - 4 x viikossa

Vastausaika (arkipäivää)

3

Viitearvot

S -NSE         Aikuiset       alle   17  ug/l
Li-NSE    alle   15  ug/l

Pf-NSE  Pleuranesteelle ei ole varsinaisia viitearvoja. Tulosta tulisi verrata samaan aikaan otetun seeruminäytteen NSE-tulokseen.

Tulkinta

Selvästi kohonneita seerumin NSE-arvoja tavataan suurissa aivovaurioissa. Pitoisuus on koholla keuhkojen pienisolusyöpien yhteydessä (80 - 90% potilaista) ja vielä useammin neuroblastoomissa. Seerumitasot korreloivat yleensä hyvin taudin levinneisyyteen ja hoitovasteeseen.

Tiedustelut

Asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@medix.fi
Päivitetty: 04.03.2016

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019