Neuronispesifinen enolaasi

S -NSE     KL 3434

Alihankinta

Indikaatiot

Pienisoluisen keuhkosyövän, neuroblastooman ja neuroendokriinisten kasvainten diagnostiikka sekä hoidon seuranta. Aivovaurioiden laajuuden arviointi.

Näyteastia

Seerumigeeliputki

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. Plasma ei sovellu määritykseen. Näyte on sentrifugoitava mahdollisimman nopeasti ja viimeistään 1 tunnin kuluessa. Näyte ei saa olla hemolyyttinen.

Säilytys ja lähetys

Eroteltu näyte säilyy huoneenlämmössä 2 vrk ja jääkaappilämpötilassa 5 vrk. Lähetys huoneenlämmössä, jos näyte on perillä kahden vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Lähetys kylmälähetyksenä, jos näyte on perillä 3-5 vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna. Näytteen saa pakastaa vain kerran.

Menetelmä

ECLIA

Tekotiheys

4 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

3

Viitearvot

   Aikuiset       alle   17  ug/l

Tulkinta

Pitoisuus on suurentunut pienisoluisen keuhkosyövän yhteydessä (80 - 90 % potilaista) ja vielä useammin neuroblastoomissa korreloiden yleensä hyvin taudin levinneisyyteen ja hoitovasteeseen. Myös suurissa aivovaurioissa S -NSE on selvästi koholla.

Virhelähteet

Hemolyyttisestä näytteestä mitattu pitoisuus on virheellisen korkea. Mikäli näytteessä todetaan hemolyysiä, vastaukseen liitetään häiriövaikutuksesta varoittava huomautus.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 05.06.2024

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024