Neutrofiilien sytoplasma-antigeeni, vasta-aineet

S -ANCA          KL 3612

Osatutkimukset

S -C-ANCAb     ATK nro 9001
S -P-ANCAb     ATK nro 9002

Osatutkimuksia ei voi tilata erikseen

Akkreditoitu menetelmä

Tutkimus on seulontatesti ANCA-vasta-aineiden toteamiseksi. Positiivisissa löydöksissä jatko-tutkimuksina suositellaan spesifejä EIA-määrityksiä (S -Pr3Ab ja S -MPOAbG).

Kiireellisissä tapauksissa suositellaan pyydettäväksi suoraan S -Pr3Ab ja S -MPOAbG -tutkimukset.

Indikaatiot

Vaskuliittien (Granulomatoottinen polyangiitti, PGA (ent. Wegenerin granulomatoosi), mikroskooppinen polyangiitti), nopeasti etenevien glomerulonefriittien, Churg-Straussin syndrooman ja tulehduksellisten suolistosairauksien diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml seerumia

Säilytys ja lähetys

Säilytys 4 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin pakastelähetys.

Menetelmä

Epäsuora immunofluoresenssi (IF)

Tekotiheys

1-2 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

5

Viitearvot

Titteri alle 10

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA MLA:n jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tulkinta

Käytetyllä menetelmällä todetaan sekä ns. C-ANCA- että P-ANCA-vasta-aineet. Edellisissä vasta-aineiden kohteena on pääasiassa seriiniproteaasi 3 (Pr3) ja joillain potilailla lisäksi kationinen proteiini 57 ja katepsiini G. Näiden vasta-aineiden antama värjäytymiskuvio sytoplasmassa on granulaarinen. P-ANCA-vasta-aineet taas reagoivat myeloperoksidaasiin (MPO), elastaasin ja laktoferriinin kanssa, antaen immunofluoresenssissa perinukleaarisen värjäytymiskuvion.

Yleistyneessä granulomatoottisessa polyangiitissa (GPA) eli Wegenerin granulomatoosissa > 90 %:lla potilaista on C-ANCA-tyyppisiä vasta-aineita. Remissiovaiheessa vasta-aineet usein häviävät ja vasta-aineiden uudelleen ilmaantuminen tai titterin nousu ennakoivat taudin relapsia. Myös muissa systeemisissä vaskuliiteissa (polyarteritis nodosa, Churg-Straussin oireyhtymä, nekrotisoiva / kresentaarinen glomerulonefriitti) saattaa esiintyä ANCA-vasta-aineita.

P-ANCA-vasta-aineita on todettu useimmilla mikroskooppista polyangiittia sairastavista potilaista ja noin puolella polyarteritis nodosa-potilaista. Jatkotutkimuksena ja taudin aktiviteetin seurannassa suositellaan käytettäväksi spesifisiä vasta-ainetestejä (Proteinaasi 3, vasta-aineet ja Myeloperoksidaasi, IgG vasta-aineet).

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 18.10.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024