Sieni, viljely

  -SienVi          KL 2631, viljely
Sk-SienVi          KL 3509, viljely ja natiivi

Akkreditoitu menetelmä.

Sk-SienVi (KL 3509) sisältää viljelyn ohella myös natiivitutkimuksen. Pelkän sieniviljelyn teettäminen saattaa antaa väärän negatiivisen tuloksen mikäli näytteeseen on tullut mukaan vain kuollutta sienimateriaalia, sienen kasvu estyy sienilääkityksen vaikutuksesta tai jää havaitsematta kontaminanttisienten ylikasvun vuoksi. Natiivi auttaa tulkitsemaan viljelylöydöksen kliinistä merkitsevyyttä.

Indikaatiot

Pinnallisen dermatofyytti-, hiiva- tai muun sieni-infektion epäily.

Näyteastia

Kirjekuori. Limakalvonäytteissä bakteerikuljetusputki.

Näyte

Iho-, hius- ja kynsinäytteet lähetetään kirjekuoressa. Hyvä näyte on runsas ja hienojakoinen.

Paikallishoito tulee olla lopetettu ihoinfektioissa 2 vko ja kynsi-infektioissa 6 vko ennen sieniviljelynäytteen ottamista. Systeemisen sienilääkkeen käytön jälkeen hoitotauon tulisi olla vähintään 1 kk ihoinfektioissa ja 6 kk kynsi-infektioissa. Amorolfiini hoitolakan käyttö tulee lopettaa 3 kk ennen kynsinäytteen ottamista.

Lähetteessä on syytä mainita onko potilaalla sieni-infektioille altistavia tekijöitä (immunosuppressiivinen tauti / hoidot, ylipaino (taiveihottumat), kostea työ, vierasesineet, leikkaus, eläinkontaktit, oleskelu ulkomailla). Lisäksi on tärkeää mainita pityriasisepäily tai muu kliininen kysymyksenasettelu sekä potilaan mahdollisesti saama sienilääkitys (lääke, hoidon kesto, koska hoito lopetettu).

Iho:
Näytteenottokohta puhdistetaan huolella ja desinfioidaan pyyhkimällä 80 % etanoliliuoksella. Mikäli epäillään hiivainfektiota tai ihoalue on rikki, tehdään vain puhdistus vedellä tai keittosuolalla ilman desinfiointia. Näytteeksi raaputetaan hilsettä ihomuutoksen reuna-alueelta. Mahdollisista rakkuloista otetaan näytteeseen mukaan sen kansi (irrotetaan steriileillä pinseteillä ja saksilla) sekä ihoraapetta ympäristöstä. Ruvista otetaan näyte joko raaputtamalla tai irrotetaan koko rupi näytteeksi. Mikäli näytealue on kostea, otetaan näyte bakteerikuljetusputkeen.

Hiuspohja ja parran alue:
Näytteenottokohta puhdistetaan huolella ja desinfioidaan bakteereista pyyhkimällä 80 % etanoliliuoksella. Näytteeksi nypitään steriileillä pinseteillä hiustyviä tai karvoja tuppineen ihottuman reunaosasta. Hiusten latvaosat voi tarvittaessa leikata pois ennen nyppimistä siten, että näytteeseen tulee mukaan hiusta vain 1 - 2 cm. Lisäksi näytteeseen raaputetaan esimerkiksi kertakäyttöveitsellä hiuspohjan tai parran alueen hilsettä ihomuutoksen reuna-alueelta. Mikäli ihottuma-alue on kyhmyinen ja märkivä, otetaan näytteeseen mukaan pumpulitikulla märkäeritettä.

Kynnet:
Kynnet ja kynnenaluset pestään perusteellisesti runsaalla, mieluiten juoksevalla vedellä ja desinfioidaan huolellisesti 80 % etanoliliuoksella. Mahdollinen kynsilakka poistetaan kynsistä asetonilla. Kynnen kärkiosa ja terveet pintakerrokset poistetaan kynsisaksilla, kynsipihdeillä tai veitsellä.
Näytteeksi leikataan ja/tai raaputetaan esimerkiksi kynsipihdeillä tai kertakäyttöveitsellä kynttä koko kynnen paksuudelta terveen ja sairaan kynnen rajalta. Lisäksi näytteeksi otetaan raapetta mahdollisesti vioittuneesta kynsipohjasta.

Limakalvot (korvakäytävä, nenä, suu):
Suositeltava pyyntö KL 2631. Näyte otetaan bakteerikuljetusputkeen. Mikäli kuitenkin halutaan myös natiivi, natiivinäyte tulee ottaa sivelynä objektilasille, joka lähetetään ilmakuivattuna.

Uloste
:
Suositeltava pyyntö KL 2631. Ulostenäyte otetaan kuljetusputkeen. Näyte tulee säilyttää jääkaapissa, mikäli sitä ei saada kuljetettua viljelyyn samana päivänä.

Näytteen säilytys

Näytteet säilyvät kuivina huoneenlämmössä useita viikkoja.

Näytteen lähetys

Näytteiden lähetystä 3 vrk sisällä näytteenotosta. Lähetys huoneenlämmössä tai kylmäkuljetuksena.

Menetelmä

Viljely erikoiselatusaineilla. Fluoresenssimikroskopia. Natiivitutkimus vastataan sen valmistuttua ja viljelyvastaus viimeistään noin 3 viikon kuluttua. Vastaamisen jälkeen sienimaljoja lisäkasvatetaan vielä 3 viikkoa, koska joskus harvoin löydös voi ilmetä vasta näin myöhään. Mahdollisesta löydöksestä annetaan lisävastaus.

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika

21

Tulkinta

Silsasienilöydökset ovat yleensä merkittäviä. Muut rihmasienilöydökset ovat iholla ja kynsissä tavallisimmin kontaminantteja, jotka saattavat kuitenkin toistuvasti viljelystä ja natiivista löydettyinä osoittautua tärkeiksi. Pienet hiivamäärät kuuluvat usein normaaliflooraan. 

Pyydettäessä näytteestä voidaan tehdä herkkyysmääritys (-SienHe, KL 4257). Tutkimus tehdään alihankintana.

Virhelähteet

Kontaminaatiokasvu. Niukka, karkeajakoinen tai ei-aktiivisesta kohdasta otettu näyte. Sienilääkitys.

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA MLA:n jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 22.02.2024

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024