Solujen morfologinen tarkastelu

B -Morfo          KL 2643
STT koodi: 10775

Indikaatiot

Erillisen veren sivelyvalmistetutkimuksen käyttöindikaatioita voivat olla mm. epäselvät anemiat, leukosyyttien ja trombosyyttien määrälliset poikkeavuudet . 

Lausunnon saaminen edellyttää tutkimuksen käyttöindikaation määrittävän kysymyksenasettelun kirjaamista lähetteeseen.


Tutkimus sisältyy luuydintutkimukseen automaattisesti, joten niissä tapauksissa sitä ei tarvitse erikseen pyytää.


Näyte

Kapillaariverestä tai EDTA-verestä (tuoreesta) tehdään 4-5 sivelyvalmistetta, joka lähetetään värjäämättömänä. Lisäksi EDTA-putkellinen verta (ei välttämätön, mikäli mukana on tuoreestä näytteestä tehdyt TVK-tulokset).

Lähete

Hematologisen solumorfologian lähete B, johon kirjataan esitiedot ja kysymyksenasettelu. Näytteen mukana tulee lähettää mahdollisimman lähellä näytteenottoaikaa tehdyn verenkuva-analyysin tulokset.

Säilytys ja lähetys

Jos sivelyvalmistetta ei voida lähettää 1 vrk:n kuluessa näytteenotosta, suosittelemme valmisteen kiinnittämistä (10 min:n metanolikiinnitys). EDTA-putki säilytetään jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä mahdollisimman nopeasti.

Menetelmä

MGG-värjäys, mikroskopiointi.

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

10

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto punasolujen, leukosyyttien ja trombosyyttien morfologiasta. Leukosyyttien erittelylaskenta ei kuulu tähän tutkimukseen, mutta tätä tutkimusta voidaan hyvin käyttää poikkeavan erittelyn jatkotutkimuksena. Tutkimuksen hyödyllisyyttä lisää huomattavasti selkeä kysymyksen asettelu. Tavallisia kysymyksen asetteluja ovat esimerkiksi: Onko viitteitä raudanpuutteesta? Viittaako megaloblastiseen anemiaan? Hemolyysiin viittaavaa?

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 07.09.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024