Syklosporiini A (Siklosporiini A)

B -CyA          KL 3606

Alihankinta

Indikaatiot

Immunosuppressiohoidon seuranta. Optimaalisen annostuksen löytäminen ja lääkkeen kumuloitumisen estäminen.

Näyteastia

EDTA-putki (K2)

Näyte

1 ml hyvin sekoitettua EDTA-verta. Lapset vähintään 500 ul. Näyte otetaan yleensä aamulla ennen seuraavaa lääkeannosta. Huom! Näyte ei saa hyytyä.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy 7 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä mikäli näyte saapuu laboratorioon vuorokauden sisällä, muuten kylmälähetys. 

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA). Menetelmä mittaa lähes yksinomaan muuttumatonta siklosporiini A:ta.

Tekotiheys

4  x vko

Vastausaika (arkipäivää)

3

Viitearvot

Terapeuttista aluetta ei ole yksiselitteisesti määritetty.

Tulkinta


Kokoveren siklosporiinipitoisuuden tavoitetaso vaihtelee indikaatiosta ja hoidon vaiheesta riippuen alueella 50 - 500 µg/l (minimipitoisuus ennen seuraavaa annosta). Hoitava lääkäri määrittelee tavoitetason ja tulkitsee tuloksen, johon vaikuttavat käytetty lääkeannos, potilaan maksafunktio ja näytteenottoajankohta. Alin numeerisesti raportoitava CyA-pitoisuus on 30 µg/l. Viimeisin tieto suositeltavista hoitotasoista on saatavissa maan elinsiirtoja suorittavista keskuksista.

Siklosporiinin imeytyminen on vaihtelevaa. Huippupitoisuudet saavutetaan yleensä 1-4 tuntia suun kautta otetun annoksen jälkeen. Siklosporiini metaboloituu maksassa ja suolen seinämässä. Eliminaation puoliintumisaika on noin 20 tuntia, mutta siinä on suuria yksilöllisiä eroja.

Yhteisvaikutukset: CYP3A4-entsyymiä indusoivat ja estävät lääkeaineet voivat muuttaa suuresti siklosporiinin veripitoisuuksia. Siklosporiinin munuaisiin kohdistuvat haittavaikutukset voivat lisääntyä, jos samanaikaisesti käytetään esimerkiksi munuaistoksisia antibiootteja.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 21.07.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024