Toxoplasma, vasta-aineet

S -ToxoAb     KL 3907

Osatutkimukset

S -ToxoAbG          KL 2749
S -ToxoAbM          KL 2750
 
Aviditeettitutkimus   (tehdään IgG-positiivista näytteistä jatkotutkimuksena)
S -ToxoAvi          KL 3909          

Aviditeettitutkimus erottelee tuoreen primaari-infektion (alle 4 kk:n sisällä sairastettu; matala aviditeetti) aiemmin sairastetusta primaari-infektiosta/immuniteetista (korkea aviditeetti). Tulos aviditeettitutkimuksesta sisältyy lausuntoon.

 Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatiot

1. Akuutin primaarin toksoplasmoosin diagnostiikka (kaulan lymfadenitti, raskauden aikainen epäselvä kuumeilu, kongenitaalinen infektio)
2. Immuniteettitutkimukset

Immunosupressiopotilaiden re-infektio-/re-aktivaatioepäilyissä suositellaan ensisijaisesti veren tai kohdekudoksen toksoplasma nukleiinihapon osoitustestiä. 

Näyteastia

Seerumigeeliputki

Näyte

1 ml (lapsilla minimi 0.5 ml) seerumia. Näytteen selvä hemolyyttisyys, lipeemisyys tai ikteerisyys voivat häiritä määritystä. 

Yleensä riittää yksi seeruminäyte oireisessa vaiheessa. Jos vasta-aineita ei löydy ja näyte on otettu vähemmän kuin kolme viikkoa oireiden alkamisesta, on poissulkua varten syytä lähettää toinen seeruminäyte.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy enintään 4 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Viitearvot

S -ToxoAbG          negatiivinen     
S -ToxoAbMnegatiivinen  
S -ToxoAvilausunto

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA)

Tekotiheys

Tehdään kerran viikossa 

Vastausaika (arkipäivää)

7 - 10

Näytteistä, joista tehdään aviditeettimääritys, tulos saattaa viivästyä muutamalla päivällä.

Tulkinta

Aikuisväestössä esiintyy IgG-luokan vasta-aineita noin 30 %:lla. IgM-luokan vasta-aineiden esiintyminen ja matala IgG vasta-aineiden aviditeetti viittaavat lähikuukausina saatuun primaariin toksoplasmoosiin. Korkea aviditeetti merkitsee vanhaa toksoplasmaimmuniteettia.
Äidiltä perityt IgG-vasta-aineet häviävät lapsen verenkierrosta 6 - 10 kk:n aikana. Kongenitaalisen infektion diagnoosi perustuu IgG:n pysyvyyden (pariseerumit 3 - 6 kk:n välein) tai joskus IgM:n osoittamiseen.

Raskaudenaikaisen toksoplasmoosin selvittämisessa äidin seeruminäyte on ensisijainen.

Toksoplasma-infektion aiheuttaja on Toxoplasma gondii -niminen alkueläin. Ihminen saa primaaritartunnan useimmiten raa′asta lihasta tai kissan ulosteista. Infektio on monesti vähäoireinen ja paranee itsestään, mutta tietyissä potilasryhmissä (alentuneen immuniteetin omaavat henkilöt, raskaana olevat) tauti voi olla vaarallinen. Raskaana olevilla erityisesti primaaritartunta on vaarallinen, koska infektio voi siirtyä äidistä sikiöön. Tartunnan jälkeen toksoplasma jää aina pysyvästi piilevänä elimistöön, ja tietyissä tilanteissa se voi aktivoitua uudelleen (reaktivaatio, esim. AIDS-potilaat, elinsiirtopotilaat). Tauti voi myös joskus harvoin tarttua uudelleen (reinfektio). Tämä testi on tarkoitettu toksoplasman ensisijaiseen diagnostiikkaan. Testikokonaisuus soveltuu parhaiten tuoreen primaari-infektion diagnostiikkaan (esim. raskaana olevilla) ja immuniteetin osoittamiseen. Testikokonaisuuden toimivuus reinfektion/-aktivaation osoittamisessa on vaihtelevaa, ja tässä tilanteessa nukleiinihapon osoitustestit verestä tai kohdekudoksesta (esim. likvor) ovat ensisijaisia diagnostisia testejä.

Tekopaikka

Fimlab Laboratoriot Oy
Akkreditointitaho: FINAS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: SFS-EN ISO/IEC 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 07.11.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024