TRH-koe, suppea

Pt-TRH-R1          KL 2762

Indikaatiot

Hypertyreoosiepäily potilaalla, jolla matala S -TSH saattaa johtua joko hypertyreoosista tai vaikeasta yleistaudista. Sentraaliset (hypofysaarinen, hypotalaaminen) hypotyreoosit. Epäily primaarisesta hypo- tai hypertyreoosista silloin, kun TSH:n perustaso poikkeaa vain vähän normaalista tai on viitealueella. Joskus myös tyroksiinihoidon seurannassa kilpirauhassyöpäpotilailla.

Potilaan esivalmistelu

Tutkimusta häiritsevä lääkitys tulee lopettaa mikäli mahdollista ennen kokeen suorittamista (ks. Tulkinta).
Ennen tutkimusta ei saa juoda kahvia, teetä eikä kaakaota.
TRH:n seurauksena voi olla ohimenevä huimaus, pahoinvointi, kasvojen kuumotus, hikoilu, joskus verenpaineen merkittävä nousu.Tarvittaessa koe voidaan uusia viikon kuluttua. Voidaan tehdä myös raskauden aikana. Tutkimus voidaan tehdä joko aamu- tai iltapäivällä.

Kokeen suoritus

Otetaan 0-näyte seerumin TSH:n perustason määrittämiseksi. Tämän jälkeen injisoidaan synteettistä TRH:a potilaan laskimoon aikuisille 200 ug:n kerta-annos ja lapsille 7 ug /painokilo (max 200 ug). Seuraavat TSH-näytteet otetaan 20 ja 60 min kuluttua injektiosta. Tavallisesti 0-näyte ja 20 min kuluttua otettu näyte riittävät primaarisen hypo- tai hypertyreoosin varmistamiseksi. Sentraalista hypotyreoosia selvitettäessä tarvitaan myös 60 ja 120 min näytteet.

Näyte

S -TSH
P -TSH

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, voidaan lähettää huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna .

Menetelmä

CMIA ( Chemiluminescent  Microparticle Immunoassay)

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä.

Viitearvot

Perustaso on alle 3.6 mU/l. TSH:n nousu perustasosta on 3 - 30 mU/l, huippu saavutetaan 20 min kohdalla, 60 min arvo on tätä pienempi.

Tulkinta

Primaarisessa hypotyreoosissa TSH:n nousu ylittää 20 min kohdalla 30 mU/l ja vielä 60 min kuluttua TSH pysyy korkeana. Tällainen vaste saadaan usein myös primaarisen hypotyreoosin subkliinisessä vaiheessa.
Hypofysaarisessa hypotyreoosissa TRH:n TSH-vaste joko puuttuu tai on alle 3 mU/l. Hypotalaamisessa hypotyreoosissa vaste on hidastunut, mutta suuruudeltaan normaali; huippu voi olla 60 tai 120 min kohdalla. Hypotalaamisessa taudissa TRH-kokeen tulos on joskus samanlainen kuin primaarisessa hypotyreoosissa.
TSH-vaste puuttuu primaarisessa hypertyreoosissa. Myös subkliinisissä tapauksissa, esim. eutyreoottisessa Basedowin taudissa ja autonomisessa adenoomassa, vaste usein puuttuu. Mikäli TSH:n perustaso on selvästi alentunut potilaalla, jolla on hypertyreoosiin sopivia piirteitä, ei TRH-koetta tarvita.
Sekundaarisessa hypertyreoosissa TSH-taso on kohonnut. Tauti on erittäin harvinainen ja johtuu hypofyysikasvaimesta. Jos TSH:n määrä on lisääntynyt eikä potilaalla ole selviä hypertyreoosioireita, kyseessä voi olla perifeerinen resistenssi kilpirauhashormonille. Vaikeissa yleistaudeissa, erityisesti malnutritiossa ja anorexia nervosassa, TSH-vaste voi olla vaimentunut, mutta harvoin se puuttuu kokonaan. Cushingin oireyhtymässä TSH:n eritys on estynyt glukokortikoidien vaikutuksesta ja TSH-vaste TRH:lle voi olla täysin estynyt.
Useat lääkkeet häiritsevät TRH-koetta erilaisin mekanismein. L -dopa, dopamiini ja bromokriptiini, glukokortikoidit sekä somatostatiini voivat kokonaan estää TSH-vasteen. Vaimentavia, mutta eivät kokonaan estäviä ovat klorpromatsiini, tioridatsiini, fentolamiini ja salisylaatit. TSH-vastetta vahvistavia lääkkeitä ovat teofylliini, klomifeeni, metoklopramidi, haloperidoli, spironolaktoni ja estrogeenit (miehillä).

Tiedustelut

asiakaspalvelu@medix.fi
Päivitetty: 06.11.2019

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2020