Vankomysiiniresistentti enterokokki, seulonta

F -VREVi          KL 1788

Alihankinta

Indikaatiot

VRE-bakteerin kolonisaation selvittäminen.
Seulontatutkimus on tarkoitettu vankomysiiniresistentin enterokokin (VRE) osoittamiseen. Yleensä VRE aiheuttaa oireetonta ulostekantajuutta. VRE saattaa kuitenkin muodostua ongelmaksi laitoksissa, kuten sairaaloissa, joissa potilaiden infektioiden vastustuskyky on alentunut.

Näyte

Ulostetaan laajaan astiaan tai muoville. Ulosteesta otetaan näyte välittömästi ulostuksen jälkeen. Ulosteeseen ei saa olla sekoittunut virtsaa. Näytteenottotikkua pyöritetään ulosteessa siten, että tikkuun tarttuu ulostetta reilusti. Tikku työnnetään kuljetusputkeen. Kuljetusputki pannaan kuljetuksen ajaksi tiiviisti suljettavaan muovipussiin, lähete jätetään pussin ulkopuolelle. Tieto potilaan aikaisemmasta positiivisuudesta tai kontaktista positiiviseen potilaaseen on tärkeä.

Suuret  tutkittavien määrät (esim. osaston seulonta) pyydetään ilmoittamaan etukäteen.

Säilytys ja lähetys

Näytteet säilytetään jääkaapissa ennen kuljetusta. Näytteet säilyvät jääkaappilämpötilassa enintään 4  vrk. Lähetetään aina kylmäkuljetuksena. 

Menetelmä

Bakteeriviljely

Tekotiheys

Tehdään 2-3  x vko

Vastausaika (arkipäivää)

6

Tulkinta

VRE on sairaalabakteeri ja sen mahdolliset kantajat on tärkeätä saada tunnistetuksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta VRE:n leviäminen osastoilla saataisiin estetyksi. Mahdollisuudet hoitaa VRE-infektiota ovat erittäin rajalliset.

Tekopaikka

Fimlab Laboratoriot Oy

Tiedustelut

Asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@medix.fi
Päivitetty: 27.11.2018

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2020