Yskä-/Pneumoniatutkimus

S -YskäT          ATK nro 631

Osatutkimukset

S -BopeAbAKL 3311
S -BopeAbGKL 3312
S -ChpnAbAKL 4497
S -ChpnAbGKL 4294
S -ChpnAbMKL 4204
S -MypnAbGKL 4150
S -MypnAbMKL 4151

Indikaatiot

Tutkimuksella selvitetään infektioita, joihin liittyy pitkittynyt ylähengitystieoireisto kuten pitkään jatkunut yskä tai esim. pneumoniaan viittaava taudinkuva ja röntgenlöydös. Tutkimuksessa määritetään vasta-aineita seuraavia taudinaiheuttajia vastaan: Bordetella pertussis (hinkuyskä), Chlamydia pneumoniae (keuhkoklamydia) ja Mycoplasma pneumoniae.

Näyte

2 ml seerumia. Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen. 
Parinäyte yleensä 10 - 14 vrk:n sisällä.
Kliinisesti mahdollisimman hyödyllisen lausunnon mahdollistamiseksi lähetteessä tulee ilmoittaa oireiden kesto sekä mahdollisen viimeisen hinkuyskärokotteen saamisen ajankohta.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 5 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA).

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

3 - 5

Viitearvot

S -BopeAbA  alle 10IU/ml
S -BopeAbG  alle 40IU/ml
S -ChpnAbA  alle 8
S -ChpnAbG  alle 30
S -ChpnAbM       negatiivinen
S -MypnAbG  alle 16RU/ml
S -MypnAbM       negatiivinen

Tulkinta

Serologinen diagnostiikka yllä mainittujen mikrobi-infektioiden osalta perustuu joko pariseeruminäytteiden väliseen diagnostiseen vasta-ainetasojen nousuun tai yksittäisen näytteen positiiviseen IgM-tulokseen yhdessä muun serovasteen kanssa, tai hinkuyskän osalta rokottamattomilla myös positiivisiin IgG- ja IgA-tuloksiin. Yksityiskohtaisempi tulosten tulkinta on kuvattu kunkin yksittäisen mikrobivasta-ainetutkimusmenetelmän kuvauksen yhteydessä. Chlamydia pneumoniaen ja Mycoplasma pneumoniaen kohdalla IgM-positiivisuus voi viitata tuoreeseen tai äskettäiseen infektioon. Keuhkoklamydian reinfektioissa ei välttämättä voida osoittaa IgM-luokan vasta-aineita, jolloin diagnoosi perustuu IgG-luokan vasta-aineiden diagnostiseen nousuun parinäytteiden välillä. Hinkuyskässä parinäytteen ottamista suositellaan 2-3 viikon jälkeen ensimmäisestä näytteestä, jos yksittäisnäytteen tulos ei ole selkeä. Hinkuyskäepäilyssä pienille lapsille (<1 v), sekä myös muille potilasryhmille 1-2 viikon sisällä oireiden alusta, suosittelemme ensisijaisesti nukleiinihappojen osoitusta (-BopeViP, ATK 139). Hiljattain edeltävästi annettu hinkuyskärokote voi häiritä vasta-ainediagnostiikkaa. Laboratoriovastaus sisältää tulkinnan.

Tiedustelut

Kemisti Marika Havana
etunimi.sukunimi@medix.fi
Päivitetty: 27.09.2018

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019