Adrenokortikotropiini

P -ACTH          KL 1020

Akkreditoitu menetelmä.

Adrenokortikotropiini (ACTH) on tärkein lisämunuaisten glukokortikosteroidituotantoa säätelevä hormoni. Se erittyy sysäyksittäin ja eritykseen vaikuttavat mm. vuorokauden aika, psyykkinen ja fyysinen stressi sekä veren kortisolitason negatiivinen palautejärjestelmä.

Indikaatiot

Hyperkortisolismin (Cushingin syndrooma) ja hypokortisolismin (Addisonin tauti) diagnostiikka.

Potilaan esivalmistelu

Pelko ja stressi kohottavat ACTH -pitoisuutta, joten potilaan olisi oltava paikallaan ainakin 30 min ennen näytteenottoa. Aamunäyte otetaan klo 8 - 10 ja mahdollinen iltanäyte klo 20 (vaihtoehtoisesti klo 16 tai sen jälkeen).

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) EDTA-plasmaa. Hepariiniplasma tai seerumi ei sovi määritykseen. 
Kylmänäytteenotto. Kokoveri otetaan kylmään muoviputkeen. Näyte sentrifugoidaan mahdollisimman pian kylmässä ja erottunut plasma jaetaan kahteen muoviputkeen, jotka pakastetaan välittömästi.

Säilytys ja lähetys

Säilytys ja lähetys pakastettuna. Huom! Näyte ei saa sulaa kuljetuksen aikana.

Menetelmä

Kemiluminesenssi-immunomenetelmä (CLIA)

Tekotiheys

2 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

2 - 3

Viitearvot

Aamuarvot: < 46 ng/l (< 11 pmol/l)
Ilta-arvot ovat noin puolet aamuarvoista.

Tulkinta

Kohonnut ACTH voi johtua ACTH:a tuottavasta aivolisäkekasvaimesta, jolloin myös seerumin kortisoli on koholla. Lisämunuaisen primaarisessa vajaatoiminnassa ACTH:n kohoaminen johtuu matalasta kortisolista ja puuttuvasta negatiivisesta palautteesta. Vuorokausivaihtelu on vähentynyt tai puuttuu. Erittäin korkeita arvoja voi esiintyä ektooppisen ACTH-syndrooman yhteydessä, mikä useimmiten johtuu bronkus-karsinoomasta.
Matala ACTH voi johtua aivolisäkkeen vajaatoiminnasta, jolloin sekä ACTH että kortisoli ovat matalia. Matala ACTH voi myös johtua lisämununaiskuoren adenoomasta tai karsinoomasta, joka tuottaa autonomisesti kortikosteroideja. Tällöin myös kortisoli on koholla.

Tiedustelut

Kemisti Sanna Filén
etunimi.sukunimi@medix.fi
Päivitetty: 27.09.2018

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019