Papilloomavirus, nukleiinihappo, suuren riskin (kval)

Tutkimus

-hHPVNhO KL 6445
-STT koodi: 4075

Akkreditointi

Akkreditoitu menetelmä

Indikaatiot

Kohdunkaulasyövän riskin seulonta.

Näyteastia

Aptima Cervical Specimen Collection and Transport Kit tai Thinprep näyteastia.

Näyte

Naiset:
Näyte otetaan Aptima Cervical Specimen Collection and Transport Kit -näytteenottovälineillä (putkessa vihreä etiketti)  mahdollisten papa-näytteiden jälkeen ja ennen mahdollista kolposkopiavalmistelua. 

Ylimääräinen lima poistetaan pakkauksessa olevalla valkoisella vanutikulla. Näyte otetaan sinisellä harjalla kohdunkaulakanavasta pyörittämällä kolme täyttä kierrosta.

Harja laitetaan välittömästi näytteenoton jälkeen kuljetusliuosta sisältävään Aptima-kuljetusputkeen, jossa harjaa pyöritetään voimakkaasti vähintään kolme kierrosta.  Näytteenottoharjaa ei saa katkaista ja jättää näyteputkeen. Harja heitetään roskiin ja putki suljetaan huolellisesti.

Näytteenotto muista paikoista ja miehiltä:
HPVNhO testi on validoitu vain naisten kohdunkaulakanavan näytteille, mutta sitä voidaan varauksella käyttää myös muista paikoista ja miehistä otettuihin näytteisiin, joskaan negatiiviset HPV-tulokset eivät välttämättä ole luotettavia lähinnä näytteeseen saatujen solujen vähäisyyden vuoksi. Koska miehen genitaalialueelta irtoaa soluja huonosti, on ennen näytteenottoa toteutetusta ihon karhennuksesta hyötyä (esim. hiekkapaperilla tai karhenninteipillä). On myös muistettava, että testi mittaa vain suuren riskin HPV-tyyppejä.

Näkyvästä leesiosta raaputetaan mahdollisimman voimakkaasti soluja pakkauksen näytteenottoharjalla tai Dacron-tikulla.

Oireettomalta mieheltä soluja kerätään voimakkaasti raaputtaen peniksen iholta (mahdollisen karhennuksen jälkeen) sekä esinahan alta ja virtsaputken suulta. Näyte voidaan ottaa myös peräaukosta ja sen ympäriltä. Tarvittaessa näytteenottotikun voi kostuttaa steriilissä keittosuolaliuoksessa ennen näytteenottoa.

Näytteen kerääminen useasta paikasta lisää testiherkkyyttä.

Harja tai tikku laitetaan välittömästi kuljetusliuosta sisältävään putkeen, jossa sitä pyöritetään voimakkaasti vähintään kolme kierrosta. Harjaa/tikkua ei saa katkaista putkeen. Harja/tikku heitetään roskiin ja putki suljetaan huolellisesti. 

Näytteen säilytys

Huoneenlämmössä. Näyte säilyy +2 - +30 °C:ssa 60 vrk.

Näytteen lähetys

Huoneenlämmössä

Menetelmä

mRNA:n osoitus transkriptiovälitteisellä monistuksella (TMA). Menetelmä tunnistaa 14 suuren riskin HPV-tyypeiksi määriteltyä virustyyppiä (genotyypit 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ja 68) Positiivisista näytteistä määritetään, onko virus genotyyppiä 16 tai 18.

Tekotiheys

2 x vko

Vastausaika

4 arkipäivää.

Viitearvot

Negatiivinen.

Tulkinta

Positiivisuus tarkoittaa, että potilaalla on yhden tai useamman suuren riskin papilloomavirustyypin aiheuttama infektio. Genotyyppi 16 on selkeästi yleisin kohdunkaulan levyepiteeli- ja adenokarsinoomien taustalta löytyvä virustyyppi. Genotyyppejä 18 ja 45 tavataan kohdunkaulan adenokarsinoomien taustalta yhteensä noin 40 prosentissa tapauksista.

 

Virhelähteet

Erittäin limaisista näytteistä ei aina saada tulosta. Testiä saattaa häiritä hiivalääkkeenä käytetty tiokonatsoli (Gyno-Trosyd), jos lääkkeen käytöstä on alle 3 vrk. Myös joidenkin ulkomailta ostettujen liukasteiden tai liukuvoiteiden sisältämä kemikaali polyquaternium-15 voi häiritä testiä.

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA MLA:n jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 29.02.2024

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024