Irtosolututkimus, nivelveste

Tutkimus

Sy-Syto     KL4421

Indikaatiot

Nivelnesteen kertymisen syyn selvittäminen, tulehdukset tai kasvainepäily.

Näyteastia

PEG- etanoli, näytepurkki

Näyte

Nivelnestettä, joka fiksoidaan yhtä suureen määrään 50% alkoholia. Lähetys huoneenlämmössä

Näytteen säilytys

Fiksoitu näyte säilytetään huoneenlämmössä.

Näytteen lähetys

Näytteen lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Fiksoidusta näytemateriaalista tehdään sytosentrifugipreparaatti, joka värjätään Papanicolaoun menetelmällä. Natiivinäytteestä voidaan tehdä myös sytosentrifugipreparaatteja, jotka tarvittaessa värjätään joko MGG-menetelmällä tai erikoisvärjäyksin.

Tekotiheys

Arkipäivisin, ma - pe

Vastausaika

Tutkimuksesta annetaan lausunto 5 arkipäivän kuluessa.

Tulkinta

Tulehduksissa (synoviiteissa) leukosyyttien määrä lisääntyy: akuuteissa tai purulenteissa tulehduksissa esiintyy voimakasta neutrofiliaa ja kroonisissa synoviiteissa lymfosytoosia sekä vaihtelevasti mononukleaarisia fagosyyttejä, plasmasoluja ja synoviaalisoluja.

Reumatoidissa artriitissa sytologinen löydös on epäspesifi vaihdellen prosessin aktiivisuuden mukaan akuutin tulehduksen neutrofiliasta kroonisen vaiheen lymfosytoosiin, jonka joukossa tavataan vaihtelevasti stimuloituneita lymfoideja soluja, plasmasoluja, makrofageja sekä neutrofiileja ja eosinofiilejä. Neutrofiileissa voidaan nähdä myös ragosyyttejä eli RA-soluja, jotka sisältävät pieniä pyöreitä basofiilisia sytoplasmisia inkluusioita. Ragosyyteillä on diagnostista merkitystä vain mikäli niitä on yli 10% näytteen tulehdussoluista.

Klamydian aiheuttamassa pyloartriitissa nähdään akuutissa vaiheessa lukuisasti mononukleaarisia fagosyyttejä ja lymfosyyttejä. Myöhemmässä vaiheessa ilmenee neutrofiliaa ja synoviaalisolujen proliferaatiota ja pleomorfiaa.

Villonodulaarisessa synoviitissa tavataan siderofageja, monitumaisia hemosideriiniä sisältäviä jättisolumaisia makrofageja sekä synoviaalisolukon papillaarisia rykelmiä.

Nivelensisäisessä verenvuodossa nähdään siderofageja ja neutrofiliaa ja kudosvaurioissa lisäksi fibriiniä, vakuolisoituneita makrofageja sekä joskus irrallisia rustosoluja tai rustonkappaleita.

Kihdissä voidaan natiivinäytteestä valmistetussa preparaatissa havaita polarisoivia virtsahappokiteitä.

Tuumorilöydökset ovat erittäin harvinaisia.

Tekopaikka

SYNLAB Suomi
Akkreditointitaho: FINAS (EA, ILAC ja IAF jäsen)
Standardi: SFS-EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 13.11.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024