Puutiaisenkefaliittivirus, vasta-aineet

S -TBEAb        KL 3756

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti

Osatutkimukset

S -TBETotATK 8264
S -TBEAbM     KL 2553

Indikaatiot

Puutiaisaivokuumeen (Kumlingen tauti) epäily: meningiitti/ enkefaliitti touko-lokakuun välisenä aikana, etenkin endeemisellä alueella (mm. Ahvenanmaa, Turun ja Kokkolan saaristo, Isosaari, Kotka, Kaakkois-Suomi). Tartunnan voi saada myös ulkomaanmatkalla (myös aikaisemmin keväällä ja myöhemmin syksyllä), taudin esiintymisalueita mm. Ruotsi, Baltian maat, Keski- ja Itä-Eurooppa sekä Venäjä.

Puutiaisaivokuumevirus (TBEV) -immuniteetin tutkiminen aiemman TBEV-infektion osoittamiseksi: osatutkimus S-TBETot (ATK 8264), joka on tilattavissa myös erikseen.

Näyte

1 ml seerumia

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy 2 - 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna. 

Menetelmä

Kokonaisvasta-aineet: HI -tekniikka,
TBEAbM -vasta-aineet: entsyymi-immunologinen (EIA)

Tekotiheys

Kokonaisvasta-aineet: 1 - 3 x vko
TBEAbM -vasta-aineet: ma - pe

Vastausaika (arkipäivää)

Kokonaisvasta-aineet: 3 - 8
TBEAbM -vasta-aineet: 2 - 3

Viitearvot

Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Tulkinta

Positiivinen IgM-tulos tai vähintään nelinkertainen kokonaisvasta-aineiden titterinnousu ovat diagnostisia puutiaisaivokuumeelle. Neurologisten oireiden ilmetessä (II -faasin taudissa) vasta-aineita on lähes aina todettavissa seerumissa, I-faasin taudissa vasta-ainetutkimus on negatiivinen. Myös likvorista löytyy vasta-aineita neurologisten oireiden yhteydessä, mutta likvorinäytteen tutkimuksen herkkyys infektion osoittamisessa on seeruminäytettä heikompi.

Ahvenanmaalla 5-9 %:lla väestöstä on TBEV-vasta-aineita. Sairastetun puutiaisaivokuumeen jälkeen HI-kokonaisvasta-ainetaso säilyy läpi elämän, ja taso (titteri) HI-tekniikalla mitattuna on yleensä vähintään 40, mikä viittaa suojaavaan vasta-ainetasoon. Rokoteimmuniteettia määritettäessä on huomioitavaa, että vasta-ainetasot nousevat HI-tekniikalla mitattuna merkittävästi tavallisimmin vasta kolmen rokotuksen (täydellisen rokotussarjan) jälkeen.

Huomautuksia

TBE-virus kuuluu flaviviruksiin, jotka ristireagoivat voimakkaasti serologisesti keskenään. Matkailijat voivat altistua erityisesti hyttyslevitteisille flavivirusinfektioille (dengue, West Nile -kuume, Japanin enkefaliitti). Suomessa ei esiinny merkittävästi endeemisenä muita flaviviruksia kuin TBEV, mutta positiivista vasta-ainetulosta arvioidessa tulee ottaa huomioon flavivirus-ristireaktion mahdollisuus. Esim. denguevirus-vasta-aineet näkyvät myös TBE-vasta-ainetestissä.

Tekopaikka

HUSLAB
Akkreditointitaho: FINAS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardit: SFS-EN ISO/IEC 17025 ja SFS-EN ISO/IEC 15189

Tiedustelut

Asiakaspalvelu
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 05.02.2019

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2020