Puutiaisaivokuumevirus, vasta-aineet

S -TBEAb        KL 3756

Osatutkimukset

S -TBEAbGKL 2552
S -TBEAbM     KL 2553

Indikaatiot

Puutiaisaivokuumeen (Kumlingen tauti) epäily: meningiitti/ enkefaliitti touko-lokakuun välisenä aikana, etenkin endeemisellä alueella (mm. Ahvenanmaa, Turun ja Kokkolan saaristo, Isosaari, Kotka, Kaakkois-Suomi). Tartunnan voi saada myös ulkomaanmatkalla (myös aikaisemmin keväällä ja myöhemmin syksyllä), taudin esiintymisalueita mm. Ruotsi, Baltian maat, Keski- ja Itä-Eurooppa sekä Venäjä.

Näyteastia

Seerumiputki tai geeliputki

Näyte

1 ml seerumia

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy 7 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

EIA

Tekotiheys

2 x vko

Vastausaika

4

Viitearvot

S -TBEAbM <0,9 index (IP)
S -TBEAbG: <18 U/ml


Tulkinta

Positiivinen IgM-tulos tai positiiviset IgM ja IgG-tulokset ovat diagnostisia puutiaisaivokuumeelle. Neurologisten oireiden ilmetessä (II -faasin taudissa) vasta-aineita on lähes aina todettavissa seerumissa, I-faasin taudissa vasta-ainetutkimus on negatiivinen. Myös likvorista löytyy vasta-aineita neurologisten oireiden yhteydessä, mutta likvorinäytteen tutkimuksen herkkyys infektion osoittamisessa on seeruminäytettä heikompi.

Virhelähteet

Lipeemiset tai hemolyyttiset näytteet

Huomautuksia

TBE-virus kuuluu flaviviruksiin, jotka ristireagoivat voimakkaasti serologisesti keskenään. Matkailijat voivat altistua erityisesti hyttyslevitteisille flavivirusinfektioille (dengue, West Nile -kuume, Japanin enkefaliitti). Suomessa ei esiinny merkittävästi endeemisenä muita flaviviruksia kuin TBEV, mutta positiivista vasta-ainetulosta arvioidessa tulee ottaa huomioon flavivirus-ristireaktion mahdollisuus. Esim. denguevirus-vasta-aineet näkyvät myös TBE-vasta-ainetestissä.

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna 
Akkreditointitaho: EAK (EA jäsen) 
Standardi: EVS-EN ISO 15189 


Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 10.11.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024