Bilirubiini, bilirubiinikonjugaatit

S -Bil          KL 1185
S -Bil-Kj          KL 1189

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Maksasairauksien sekä hemolyysin diagnostiikka.

Näyte

1 ml seerumia.

Säilytys ja lähetys

Seerumi säilyy 4 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.  Säilytyksen ajaksi näyte on suojattava suoralta auringonvalolta tai keinovalon välittömältä läheisyydeltä.

Menetelmä

Fotometrinen.

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

S -Bil        5 - 25umol/l
S -Bil-Kj       alle 5umol/l

Tulkinta

Hemoglobiinin hemin katabolia tuottaa biliirubiinia. Vapaana ollessaan se liukenee huonosti veteen ja on toksinen erityisesti aivoille. Vapaa bilirubiini sitoutuu veressä albumiiniin ja kulkeutuu maksaan, konjugoidaan siellä pääasiassa glukuronidiksi vesiliukoisuuden lisäämiseksi. Tämän jälkeen se eritetään sappinesteeseen.

Bilirubiinin kohoaminen voi johtua bilirubiinin lisääntyneestä muodostumisesta, vähentyneestä erityksestä tai molemmista samanaikaisesti. Konjugoitunut bilirubiini lisääntyy sappiteiden obstruktiossa ja maksasolujen eritysdefektissä (Dubin-Johnsonin ja Rotorin syndrooma). Konjugoitumaton bilirubiini kohoaa hemolyysin, konjugoivan entsyymin puutteen (Crigler-Najjarin syndrooma) ja bilirubiinin maksasoluihin pääsyn estymisen (Gilbertin syndrooma) yhteydessä. Vaikeissa maksasoluvaurioissa kuten hepatiitissa, maksanekroosissa ja lääkeaineiden toksisessa maksavaikutuksessa lisääntyvät yleensä sekä konjugoitunut että konjugoitumaton bilirubiini.

Vastasyntyneiden hyperbilirubinemia on tavallisesti ei-hemolyyttistä ja johtuu maksan glukuronyylitransferaasiaktiivisuuden vähäisyydestä.

Lääkeaineet (eräät sedatiivit ja psyyken lääkkeet, tulehduskipulääkkeet, antibiootit, e-pillerit, steroidit mm.) voivat aiheuttaa seerumin vapaan ja/tai konjugoidun bilirubiinin nousua.
 

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 01.11.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024