Pemfigoidi, BP180-antigeeni, vasta-aineet

Otsikko

S -PemfiAb            KL 4963

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatiot

Ihon rakkulatautien, erityisesti pemfigoidin diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumiputki

Näyte

1 ml seerumia

Säilytys ja lähetys

Säilytys 7 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

ELISA

Tekotiheys

2-3 kertaa viikossa

Vastausaika (arkipäivää)

8

Viitearvo

alle 20 U/ml

Tulkinta

Pemfigoidissa (BP), pemfigus gestationiksessa (PG) ja hankitussa epidermolysis bullosa-taudissa (AEB) valtaosalla potilaista on nk. ihon epiteelin "tyvikalvo" -vasta-aineita (S -IhotAb), jotka todetaan epäsuoralla immunofluoresenssimenetelmällä.

BP- ja PG-taudeissa tärkeimmät autoantigeenit ovat keratinosyyttien hemidesmosomien BP230 (BPAg1) ja BP180 (BPAg2)-proteiinit. BP180 (tyypin XVII kollageeni) on solun pintaproteiini, joka kiinnittää keratinosyytit ihon tyvikalvoon. Autovasta-aineet kohdistuvat yleisimmin sen NC16A-osaan, mutta voivat kohdistua myös muihin rakenteisiin (esim. arpipemfigoidissa solun ulkoisen osan C- terminaalialueeseen).

AEB-taudissa taas tärkeä autoantigeeni on tyypin VII kollageeni, joka kiinnittää ihon tyvikalvon dermikseen. IF- testissä erilaisia tyvikalvoalueen vasta-aineita on vaikea erottaa toisistaan.

EIA-testi, jossa antigeenina käytetään BP180-proteiinin NC16A-osaa tarjoaa spesifin ja herkän menetelmän BP- ja PG- tautien diagnostiikkaan. BP180-vasta-aineet soveltuvat taudin aktiviteetin seurantaan IF-tutkimusta paremmin. Osa potilaista ei muodosta BP180-vasta-aineita. Negatiivinen tulos ei sulje pois pemfigoidia.

Tekopaikka

Klinisch-Immunologisches Labor Prof. Dr. Stöcker, Saksa
Akkreditointitaho: DAkkS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: DIN EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 28.10.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2022