Keliakiatutkimus, seulonta

Pt-Keliseu653
STT koodi:9297

Keliakian diagnoosi perustuu ohutsuolibiopsiaan, jossa voidaan todeta suolinukan vaurio, villusatrofia. Keliakian diagnostiikassa voidaan käyttää serologisia seulontakokeita, jotka korreloivat hyvin suolinukan vaurioon.

Osatutkimukset

S -IgA                  KL 1666
S -tTGAbA            KL 1885
Osatutkimukset ovat akkreditoituja

Indikaatiot

Keliakian seulonta.
Keliaakikolla ravinnosta saatavasta gluteenista pilkottavat gliadiini-peptidit laukaisevat IgA-luokan vasta-ainereaktion gliadiinipeptideitä ja kudostranglutaminaasia vastaan. Keliakian seulonnassa tärkein tutkimus on IgA-luokan kudostransglutaminaasivasta-ainetesti. Jos potilaalla on tiedossa tai hänellä todetaan IgA-puutos (seerumin IgA-taso alle 0,05 g/l), tulee diagnostiikassa käyttää IgG-luokan vasta-ainetutkimusta (S -tTGAbG), jota suositellaan  IgA-puutteisille lisätutkimuksena. 

Näyteastia

Seerumiputki  tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml seerumia

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2  vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä, jos perillä vuorokauden kuluessa.

Menetelmä

Ks. osatutkimukset

Tekotiheys

Ma-pe

Vastausaika (arkipäivää)

2

Viitearvot

Ks. osatutkimukset.

Poikkeavista keliakiaan viittaavista löydöksistä annetaan lausunto.

Tulkinta

Pt-KeliSeu on suppea yhdistelmätutkimus keliakian seulontaan. IgA-luokan kudostransglutaminaasivasta-aineita tavataan yli 90 %:lla aktiivia keliakiaa sairastavista. IgA-puutoksen yhteydessä esiintyy vastaavasti yleensä IgG-luokan kudostransglutaminaasivasta-aineita. Koska IgA-puutos assosioituu lisääntyneeseen riskiin sairastua keliakiaan, on tärkeätä tutkia IgA-puutteisista näytteistä myös IgG-luokan kudostransglutaminaasivasta-aineet. Tämä tehdään kaikista näytteistä, joissa IgA-taso on selvästi matala (alle 0.1 g/l). Myös ihokeliakiassa (dermatitis herpetiformis) todetaan kudos-transglutaminasivasta-aineita, mikäli tautiin liittyy suolinukan vaurio.

Gluteenivapaan dieetin aikana vasta-ainelöydökset normalisoituvat yleensä muutamassa kuukaudessa ja lähes aina viimeistään vuoden kuluessa. Epätäydellisen dieetin aikana vasta-aineet eivät katoa tai ne ilmestyvät uudelleen.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 10.11.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024